Hodnocení nutričního příjmu pacientů po endoskopické gastroplikaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F18%3AA1901SUZ" target="_blank" >RIV/61988987:17110/18:A1901SUZ - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení nutričního příjmu pacientů po endoskopické gastroplikaci
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na hodnocení nutričního příjmu a sledování změn tělesných parametrů u obézních pacientů, kteří podstoupili endoskopickou gastroplikaci.: Prospektivní studie, zahrnující výsledky 17 pacientů po endoskopické gastroplikaci (13 žen, 4 muži, věk 24-57 let, vstupní průměrné BMI 37,38 ? 2,54 a tělesná hmotnost 106,10 ? 12,24 kg).Endoskopická gastroplikace se jeví jako vhodná metoda léčby obezity. Pacienti rok po endoskopické gastroplikaci dosáhli pozitivních změn v úbytku tukové tkáně a obvodu pasu při relativně nevýznamném úbytku svalové hmoty. Nutriční poradenství, jehož součástí je hodnocení zaznamenané stravy by mohlo pozitivně ovlivnit příjem živin pacientů po endoskopické gastroplikaci. Počítačové vyhodnocování příjmu energie a nutrientů ze záznamů stravy má omezenou validitu, ale může přispět k nasměrování výživy pacientů. S ohledem na neplnění DDD některých minerálů a vitamínů by pak bylo vhodné doplnit jejich příjem z doplňků stravy.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of nutritional intake of patients after endoscopic gastroplasty
Popis výsledku anglicky
The study focused on evaluating nutritional intake and monitoring changes in body parameters in obese patients who underwent endoscopic gastroplasty. A prospective study, assessing the results of 17 patients who underwent endoscopic gastroplasty (13 females, 4 males, age 24-57, where entering average BMI was 37.38 ? 2.54 and body weight was 106.10 ? 12.24 kg). Endoscopic gastroplasty seems to be a suitable method of the obesity treatment. Patients one year after the endoscopic gastroplasty ago experienced positive changes in the loss of adipose tissue and waist circumference at a relatively insignificant loss of muscle mass. Nutritional counselling which includes assessing a recorded diet, could positively influence the intake of nutrients in patients after endoscopic gastroplasty. Computer evaluation of energy intake and nutrients from dietary records is limited in validity, but can contribute to the right nutrition of patients. With regard to non-compliance with the reference dose of some minerals and vitamins, it would be appropriate to supplement their intake from dietary supplements.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Praktický lékař
ISSN
0032-6739
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
36-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85042353308