Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení nutričního příjmu pacientů po endoskopické gastroplikaci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F18%3AA1901SUZ" target="_blank" >RIV/61988987:17110/18:A1901SUZ - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení nutričního příjmu pacientů po endoskopické gastroplikaci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie byla zaměřena na hodnocení nutričního příjmu a sledování změn tělesných parametrů u obézních pacientů, kteří podstoupili endoskopickou gastroplikaci.: Prospektivní studie, zahrnující výsledky 17 pacientů po endoskopické gastroplikaci (13 žen, 4 muži, věk 24-57 let, vstupní průměrné BMI 37,38 ? 2,54 a tělesná hmotnost 106,10 ? 12,24 kg).Endoskopická gastroplikace se jeví jako vhodná metoda léčby obezity. Pacienti rok po endoskopické gastroplikaci dosáhli pozitivních změn v úbytku tukové tkáně a obvodu pasu při relativně nevýznamném úbytku svalové hmoty. Nutriční poradenství, jehož součástí je hodnocení zaznamenané stravy by mohlo pozitivně ovlivnit příjem živin pacientů po endoskopické gastroplikaci. Počítačové vyhodnocování příjmu energie a nutrientů ze záznamů stravy má omezenou validitu, ale může přispět k nasměrování výživy pacientů. S ohledem na neplnění DDD některých minerálů a vitamínů by pak bylo vhodné doplnit jejich příjem z doplňků stravy.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of nutritional intake of patients after endoscopic gastroplasty

  • Popis výsledku anglicky

    The study focused on evaluating nutritional intake and monitoring changes in body parameters in obese patients who underwent endoscopic gastroplasty. A prospective study, assessing the results of 17 patients who underwent endoscopic gastroplasty (13 females, 4 males, age 24-57, where entering average BMI was 37.38 ? 2.54 and body weight was 106.10 ? 12.24 kg). Endoscopic gastroplasty seems to be a suitable method of the obesity treatment. Patients one year after the endoscopic gastroplasty ago experienced positive changes in the loss of adipose tissue and waist circumference at a relatively insignificant loss of muscle mass. Nutritional counselling which includes assessing a recorded diet, could positively influence the intake of nutrients in patients after endoscopic gastroplasty. Computer evaluation of energy intake and nutrients from dietary records is limited in validity, but can contribute to the right nutrition of patients. With regard to non-compliance with the reference dose of some minerals and vitamins, it would be appropriate to supplement their intake from dietary supplements.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Praktický lékař

  • ISSN

    0032-6739

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    36-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85042353308