Význam nutričního poradenství při léčbě obézních pacientů endoskopickými restrikčními metodami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F17%3AA1801NEB" target="_blank" >RIV/61988987:17110/17:A1801NEB - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245" target="_blank" >10.14735/amgh2017245</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam nutričního poradenství při léčbě obézních pacientů endoskopickými restrikčními metodami
Popis výsledku v původním jazyce
Pacienti podstupující léčbu obezity endoskopickou metodou, kupříkladu zavedení intragastrického balónu nebo provedení endoskopické sleeve gastroplastiky, účinně ubývají na hmotnosti a mění své stravovací návyky lépe, dochází-li k opakovanému kontaktu pacienta s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Cílem práce bylo vyhodnocení změn stravovacích návyků u pacientů po endoskopické sleeve gastroplastice, kterým bylo poskytováno komplexní nutriční poradenství. Metody: Vyhodnocení dotazníků stravovacích zvyklostí u 20 obézních pacientů (16 žen, 4 muži), kteří s cílem redukovat nadměrnou tělesnou hmotnost a tělesný tuk podstoupili v roce 2016 endoskopickou terapii metodou endoskopické sleeve gastroplastiky. Pacientům bylo v 1. 3. 6. měsíci po endoskopickém zákroku poskytnuto nutriční poradenství, zúčastnili se edukačního kurzu vaření a zároveň před zákrokem a 6. měsíců po zákroku vyplnili totožný dotazník stravovacích zvyklostí. Vyhodnocení dotazníků mělo za cíl ověřit, zda opakovaně předávaná nutriční doporučení povedou ke změnám ve stravování. Výsledky: Stravovací zvyklosti zaznamenaly signifikantní změny v konzumaci ryb (p = 0,044), jejich zařazování do jídelníčku se zvýšilo. K pravidelnější denní konzumaci došlo také u mléka a sýrů (p = 0,032), byla navýšena konzumace jogurtů a jiných zakysaných mléčných výrobků (p = 0,021). Byla omezena konzumace bílého pečiva (p = 0,038), moučníků a sladkostí (p = 0,002). Pacienti se stravovali pravidelněji (p = 0,013) a více věnovali pozornost složení stravy (p = 0,015). Závěr: Výsledky ukazují, že pravidelné nutriční konzultace, které byly u pacientů prováděny 1., 3. a 6. měsíc po endoskopickém zákroku ovlivnily pozitivně jejich stravovací návyky.
Název v anglickém jazyce
The importance of nutritional counseling for obese patients undergoing endoscopic procedures
Popis výsledku anglicky
Purpose: The patients who undergo endoscopic treatment of obesity, such as the insertion of intragastric balloon or performance of endoscopic sleevegastrectomy, effectively diminish their weight and change their eating habits more effectively, if they have a repeated contact with a qualified nutritionist. The aim of the study was to evaluate changes in the eating habits of patients after endoscopic sleevegastrectomy who were provided with a nutritional counceling. Methods: An evaluation of food habits questionares concerning 20 obese patients (16 women and 4 men) who in 2016 in order to reduce the excess body weight and body fat underwent endoscopic treatment using endoscopic sleevegastrectomy. The patients after the endoscopic treatment were provided in the first, third and sixth month after the endoscopic treatment with nutritional counceling, they attended educational cooking class and they also completed the food habits questionare before the endoscopic treatment and six months after the endoscopic treatment. The evaluation of the food habits questionaire aimed to verify if repeated nutritional recommendations would lead to any changes in the eating habits. Results: The eating habits showed significant changes in the consumption of fish (p = 0.044), its inclusion in the diet increased. A regular daily consumption of milk and cheese (p = 0.032) has also increased. The consumption of yoghurt and other fermented milk products(p = 0.021) has also increased. The consumption of white bread (p = 0.038), desserts and sweets (p = 0.002) has decreased. The patients were eating regularly (p = 0.013) and paid more attention to their diet (p = 0.015). Conclusion: The results suggest that the regular nutritional counceling which was conducted in the first, third and sixth month after the patient's endoscopic treatment positively affected their eating habits.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Gastroenterologie a hepatologie
ISSN
1804-7874
e-ISSN
—
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
25. 10. 2017
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
245-250
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85022028128