Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aplikace procesů pyrolýzy a zplyňování při zpracování vybraných potravinářských odpadů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27710%2F11%3A86079403" target="_blank" >RIV/61989100:27710/11:86079403 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aplikace procesů pyrolýzy a zplyňování při zpracování vybraných potravinářských odpadů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zpracování a likvidace odpadů z potravinářských výrob je důležitou oblastí celkové potravinářské produkce. V souvislosti s různými zdroji surovin i použitých technologických postupů se složení odpadů z jednotlivých potravinářských výrob značně liší, proto jsou i následné postupy jejich využití mnohdy velmi rozdílné. Tento příspěvek prezentuje úvodní laboratorní experimenty pyrolýzy a zplyňování vybraných potravinářských odpadů, se zaměřením na složení plynných produktů těchto procesů, možnosti využití tuhého a kapalného zbytku, materiálovou bilanci a energetickou náročnost procesů. Maximální koncentrace vodíku v pyrolýzním plynu se ve všech případech vzorků pohybovala při teplotě cca 700?C okolo hranice 35 % obj., koncentrace sumy měřených uhlovodíků byly naměřeny v rozmezí 15 až 20 % obj. a koncentrace oxidu uhelnatého byly analyzovány cca 45 % obj.

  • Název v anglickém jazyce

    Aplication of pyrolysis and gasification processes in processing of selected food wastes

  • Popis výsledku anglicky

    Treatment and disposal of wastes from food production is an important area of the total food production. In connection with the various sources of raw materials and technological processes applied to the composition of the waste from food production varies considerably, and therefore follow the procedures they use are often very different. This paper presents the initial laboratory experiments of pyrolysis and gasification of selected food waste, focusing on the composition of gaseous products of theseprocesses, utilization of solid and liquid residues, material balance and process energy. The maximum concentration of hydrogen in the pyrolysis gas in all cases of samples ranged at about 700?C around the level of 35% vol., the sum of hydrocarbon concentrations were measured in the range of 15-20% vol. and concentrations of carbon monoxide were analyzed about 45% vol.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JE - Nejaderná energetika, spotřeba a užití energie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Waste Forum

  • ISSN

    1804-0195

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    185-192

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus