Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27730%2F12%3A86083057" target="_blank" >RIV/61989100:27730/12:86083057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika popisuje techniku derivatizace a následné podmínky stanovení GC/MS. Injekce 1 ?l vzorku byla provedena ve split poměru 1:30. Separace monosacharidů (ramnosa, fukosa, arabinosa, xylosa, manosa, glukosa, galaktosa) byla provedena na koloně HP 5 ms(30 m x 0,25 ?m) v následujícím teplotním programu 175 oC (4 minuty) ? 225 oC (4.minuty) s rychlostí růstu 3 oC/min. Od 225 oC-300 oC (2 minuty) rychlost růstu 50 oC/min. Jako nosný plyn bylo použito helium (rychlost toku 1 ml/min.). Teplota injektoru byla udržována na hodnotě 250 oC, teplota MS zdroje a kvadrupólu 230 a 150 oC, teplota transferové linie 250 oC. Koncentrace jednotlivých monosacharidů byly stanoveny na základě kalibrace s externími standardy. Rozsah kalibrační křivky od 1 ?g/?l do 4 ?g/?l. Při koncentracích 5 ?g/?l a větších ztrácí křivka lineárnost.
Název v anglickém jazyce
The methodology for determination of monosacharides in biomass by GC/MS
Popis výsledku anglicky
The methodology describes the method of derivatization and corresponding conditions of analysis by GC/MS. Injection of 1 muciliter of sample was performed in the split ratio 1:30. The separation of monosacharides (rhamnose, fucose, arabonose, xylose, mannose, glucose, galactose) was performed on the column HP 5 ms (30m x 0.25 micrometer) in the following temperature programme: 175oC (4 min) - 225 oC (4 min) with temperature ram rate 3oC/min, from 225oC - 300 oC (2 min) ramp rate 50 oC/min. Heluim was used as a gas carrier (flow rate 1ml/min). The temperature of injector was maintained at the temperature 250oC, the temperatures of MS sourcve and quadrupole were 230 and 150oC, respectively, temperature of transfer line 250oC. Concentractions of individual monosacharides were determined using calibration with external standards. The range of calibration curve is from 1 to 4 microgram/microliter. The calibration curve is not linear for concentrations higher than 5 microgram/microliter.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
JE - Nejaderná energetika, spotřeba a užití energie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0069" target="_blank" >ED2.1.00/03.0069: ENET - Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
021/20-12-2012-UM
Číslo předpisu
ZUOVA-13-001439
Technické parametry
Stanovení monosacharidů: arabinosa, glukosa, galaktosa, manosa, galaktosa, xylosa, fukosa, ramnosa a jejich poměrů GM/AX= (galaktosa+manosa)/(arabinosa+xylosa) a RF/AX=(ramnosa+fukosa)/(arabinosa+xylosa), poměry identifikují monosacharidy vznikající mikrobiálním rozkladem. Celkem bylo analyzováno 9 druhů travin, nejvyšší koncentraci monosacharidů obsahuje ovsík vyvýšený rožnovský (208,78 mg/g), nejnižší koncentraci vykazuje lesknice rákosovité Chrastava (72,28 mg/g) a hybridy. Nejdominantnějším monosacharidem u vzorků trav je xylosa, za ní následuje manosa, ramnosa a galaktosa. Xylosa je prekurzorem hemicelulosy a proto má dominantní zastoupení v sumě monosacharidů.
Ekonomické parametry
Chemická analýza se správnou výtěžností, ovlivňující další ekonomické ukazatele v technologii výroby (například anaerobní digesce). Finančně náročnější (800 ? 1000,- Kč/analýza, cena je ovlivněna počtem analýz). Cena za analýzu je dvojnásobně vyšší než při spektrofotometrické metodě stanovení obsahu monosacharidů (Dubois et al., 1956), ale navíc umožňuje stanovení jednotlivých monosacharidů, zatímco spektrofotometrická metoda umožňuje pouze stanovení sumy
Označení certifikačního orgánu
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě (ZUOVA)
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů