Nová zjednodušená technika ultrarychlého zmrazování pro kryoprezervaci tkáňových řezů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F06%3A00002714" target="_blank" >RIV/61989592:15110/06:00002714 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A novel simplified ultra-rapid freezing technique for cryopreservation of tissue slices
Popis výsledku v původním jazyce
Cryopreservation oVers the potential to maximize the use and availability of biological materials that have a limited supply. This study demonstrates an enhanced technique for the parallel cryopreservation of a series of liver tissue slices using a traymodeled from aluminium foil and low concentrations of a cryoprotectant. Cooling and warming rates of approximately 2000 and 3900 °Cminˇ1, respectively, were achieved as the thermal capacity of the foil-tray was significantly reduced compared to the aluminium sandwich device introduced by Day et al. [S.H. Day, D.A. Nicoll-Grifith, J.M. Silva, Cryopreservation of rat and human liver slices by rapid freezing, Cryobiology 38 (1999) 154-159]. Additionally, the two critical steps involved in the sandwich approach, i.e., clamping the plates and complete filling of the entire space between the plates with liquid, can be omitted using the foil tray. The viability of the slices was verified by measuring tetrazolium salt reduction capacity, cytoso
Název v anglickém jazyce
A novel simplified ultra-rapid freezing technique for cryopreservation of tissue slices
Popis výsledku anglicky
Cryopreservation oVers the potential to maximize the use and availability of biological materials that have a limited supply. This study demonstrates an enhanced technique for the parallel cryopreservation of a series of liver tissue slices using a traymodeled from aluminium foil and low concentrations of a cryoprotectant. Cooling and warming rates of approximately 2000 and 3900 °Cminˇ1, respectively, were achieved as the thermal capacity of the foil-tray was significantly reduced compared to the aluminium sandwich device introduced by Day et al. [S.H. Day, D.A. Nicoll-Grifith, J.M. Silva, Cryopreservation of rat and human liver slices by rapid freezing, Cryobiology 38 (1999) 154-159]. Additionally, the two critical steps involved in the sandwich approach, i.e., clamping the plates and complete filling of the entire space between the plates with liquid, can be omitted using the foil tray. The viability of the slices was verified by measuring tetrazolium salt reduction capacity, cytoso
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20B17.20" target="_blank" >OC B17.20: Molekulární poruchy metabolismu cukrů a lipidů v etiologii kardiovaskulárních onemocnění</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cryobiology
ISSN
0011-2240
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
193-199
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—