ÚČINEK FENOLOVÉ FRAKCE Z LONICERA CAERULEA L. VAR. KAMTSCHATICA NA HUVEC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003549" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003549 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of the phenolic fraction from Lonicera caerulea L. var. kamtschatica on HUVEC
Popis výsledku v původním jazyce
Lonicera caerulea L. var kamtschatica, Caprifoliaceae family, also known as blue honeysuckle or sweet berry honeysuckle, is one of the most important sources of potential health supporting phytochemicals. Its berries contain huge amounts of ascorbic acidand phenolic compounds, particularly phenolic acids, anthocyanins, proanthocyanidins and other flavonoids. The beneficial effect of anthocyanins and polyphenolics on a number of conditions such as cancer, heart disease and ageing are believed to be associated with their antioxidant properties. The aim of our work was to investigate the effect of the phenolic fraction from L. caerulea (LPF) cultured in Central Moravia (CZ) on human umbilical vein endothelial cells (HUVEC). LPF (4 % of fresh fruits) wasprepared using 0.1% H3PO4 and SPE on SP207 and contained 33.5 % of phenolics including anthocyanins (18.5 %), flavonoids and phenolic acids. LDL were isolated from human serum by stepwise ultracentrifugation at 4 °C and removed from EDTA
Název v anglickém jazyce
The effect of the phenolic fraction from Lonicera caerulea L. var. kamtschatica on HUVEC
Popis výsledku anglicky
Lonicera caerulea L. var kamtschatica, Caprifoliaceae family, also known as blue honeysuckle or sweet berry honeysuckle, is one of the most important sources of potential health supporting phytochemicals. Its berries contain huge amounts of ascorbic acidand phenolic compounds, particularly phenolic acids, anthocyanins, proanthocyanidins and other flavonoids. The beneficial effect of anthocyanins and polyphenolics on a number of conditions such as cancer, heart disease and ageing are believed to be associated with their antioxidant properties. The aim of our work was to investigate the effect of the phenolic fraction from L. caerulea (LPF) cultured in Central Moravia (CZ) on human umbilical vein endothelial cells (HUVEC). LPF (4 % of fresh fruits) wasprepared using 0.1% H3PO4 and SPE on SP207 and contained 33.5 % of phenolics including anthocyanins (18.5 %), flavonoids and phenolic acids. LDL were isolated from human serum by stepwise ultracentrifugation at 4 °C and removed from EDTA
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Rostlinná chemoprotektiva - Nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
6th International Conference of PhD Students, Miscolc, Hungary, 12.-18.8.2007.
ISBN
978-963-661-780-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
215
Strana od-do
187-189
Název nakladatele
University of Miskolc
Místo vydání
Miskolc, Hungary
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—