Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Plody Lonicera caerulea: perspektivní funkční potravina a zdroj biologicky aktivních látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00005864" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00005864 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00536016:_____/08:#0000006

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Plody Lonicera caerulea: perspektivní funkční potravina a zdroj biologicky aktivních látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cíl souhrnného článku: Tento souhrnný článek se zabývá botanickým a chemickým složením Lonicera caerulea L. (zimolez modrý) a biologickou aktivitou jejích hlavních složek a dává je do souvislosti s potencionálními zdravými prospěšnými účinky jejích plodů. Zjištění: Plody L. caerulea jsou bohatým zdrojem fenolových látek, obzvláště fenolových kyselin, anthokyaninů, proanthokyanidinů a flavonoidů, které vykazují zdraví prospěšné účinky. Díky vysokému obsahu fenolů může konzumace plodů L. caerulea může preventivně chránit před chronickými nemocemi jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a rakovina. Závěr: Potencionální účinky plodů L. caerulea v prevenci chronických onemocnění jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a rakovina jsoupravděpodobně zapříčiněny vysokým obsahem fenolových látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Lonicera caerulea: A Prospective Functional Food and a Source of Biologically Active Compounds

  • Popis výsledku anglicky

    This review deals with the botany and chemical composition of Lonicera caerulea L. (honeysuckle) and the biological activity of its main constituents, focusing on potential health benefits of the berries. Findings L. caerulea berries are a rich source ofphenolics such as phenolic acids as well as anthocyanins, proanthocyanidins and flavonoids, which show health promoting effects. The consumption of L. caerulea berries may prevent chronic diseases such as diabetes mellitus, cardiovascular diseases and cancer, depending on the content of phenolics in the berries. Conclusions The potential of L. caerulea berries to prevent chronic diseases such as diabetes mellitus, cardiovascular diseases and cancer seems to be related to their phenolics content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Rostlinná chemoprotektiva - Nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    102

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus