Plody Lonicera caerulea: perspektivní funkční potravina a zdroj biologicky aktivních látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00005864" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00005864 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00536016:_____/08:#0000006
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Plody Lonicera caerulea: perspektivní funkční potravina a zdroj biologicky aktivních látek
Popis výsledku v původním jazyce
Cíl souhrnného článku: Tento souhrnný článek se zabývá botanickým a chemickým složením Lonicera caerulea L. (zimolez modrý) a biologickou aktivitou jejích hlavních složek a dává je do souvislosti s potencionálními zdravými prospěšnými účinky jejích plodů. Zjištění: Plody L. caerulea jsou bohatým zdrojem fenolových látek, obzvláště fenolových kyselin, anthokyaninů, proanthokyanidinů a flavonoidů, které vykazují zdraví prospěšné účinky. Díky vysokému obsahu fenolů může konzumace plodů L. caerulea může preventivně chránit před chronickými nemocemi jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a rakovina. Závěr: Potencionální účinky plodů L. caerulea v prevenci chronických onemocnění jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a rakovina jsoupravděpodobně zapříčiněny vysokým obsahem fenolových látek.
Název v anglickém jazyce
Lonicera caerulea: A Prospective Functional Food and a Source of Biologically Active Compounds
Popis výsledku anglicky
This review deals with the botany and chemical composition of Lonicera caerulea L. (honeysuckle) and the biological activity of its main constituents, focusing on potential health benefits of the berries. Findings L. caerulea berries are a rich source ofphenolics such as phenolic acids as well as anthocyanins, proanthocyanidins and flavonoids, which show health promoting effects. The consumption of L. caerulea berries may prevent chronic diseases such as diabetes mellitus, cardiovascular diseases and cancer, depending on the content of phenolics in the berries. Conclusions The potential of L. caerulea berries to prevent chronic diseases such as diabetes mellitus, cardiovascular diseases and cancer seems to be related to their phenolics content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Rostlinná chemoprotektiva - Nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
102
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—