Plody bobulovitého ovoce jako zdroj biologicky aktivních látek: Případ Lonicera caerulea
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003548" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003548 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00536016:_____/07:#0000005
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Berry fruits as a source of biologically active compounds: The case of Lonicera caerulea
Popis výsledku v původním jazyce
Background: Lonicera caerulea L. (blueberry honeysuckle, Caprifoliaceae) is a traditional crop in northern Russia, China, and Japan. Its fruits are little known as edible berries in North America and Europe. This review deals with the botany and chemicalcomposition of L. caerulea and the biological activity of its main constituents, focusing on the potential health benefi ts of the berries. Methods and Results: PubMed, Science Direct and ISI Web of KnowledgeSM databases were used for this paper. Literature sources include the period 1935?2007. L. caerulea berries are rich source of phenolic compounds such as phenolic acids as well as anthocyanins, proanthocyanidins and other flavonoids, which display potential health promoting effects. Chemopreventive, antimicrobial, anti-adherence and antioxidant benefits, among others, are described for these compounds. Conclusions: The potential of L. caerulea berries to prevent chronic diseases such as diabetes mellitus, cardiovascular diseases an
Název v anglickém jazyce
Berry fruits as a source of biologically active compounds: The case of Lonicera caerulea
Popis výsledku anglicky
Background: Lonicera caerulea L. (blueberry honeysuckle, Caprifoliaceae) is a traditional crop in northern Russia, China, and Japan. Its fruits are little known as edible berries in North America and Europe. This review deals with the botany and chemicalcomposition of L. caerulea and the biological activity of its main constituents, focusing on the potential health benefi ts of the berries. Methods and Results: PubMed, Science Direct and ISI Web of KnowledgeSM databases were used for this paper. Literature sources include the period 1935?2007. L. caerulea berries are rich source of phenolic compounds such as phenolic acids as well as anthocyanins, proanthocyanidins and other flavonoids, which display potential health promoting effects. Chemopreventive, antimicrobial, anti-adherence and antioxidant benefits, among others, are described for these compounds. Conclusions: The potential of L. caerulea berries to prevent chronic diseases such as diabetes mellitus, cardiovascular diseases an
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Rostlinná chemoprotektiva - Nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biomedical Papers
ISSN
1213-8118
e-ISSN
—
Svazek periodika
151
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
163-174
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—