Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Phenolic profile of edible honeysuckle berries (genus Lonicera) and their biological effects

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43867351" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43867351 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules17010061" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/molecules17010061</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules17010061" target="_blank" >10.3390/molecules17010061</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phenolic profile of edible honeysuckle berries (genus Lonicera) and their biological effects

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The current status of research on polyphenolic compounds in the berries of edible honeysuckle and their biological effects, including recommended utilization, are reviewed. The major classes of phenolic compounds in the blue berried honeysuckle are flavonols (quercetin, rutin, quercitrin) and flavanes (proanthocyanidins, catechins) and anthocyanins. Cyanidin-3-glucoside and cyanidin-3-rutinoside are considered as major anthocyanidins in edible honeysuckle berries. Such a high level of antioxidant activity in the berries of different species of the genus Lonicera is especially due to the high level of polyphenolic compounds, especially anthocyanins. These berries seem to be prospective sources of health-supporting phytochemicals that exhibit beneficialanti-adherence and chemo-protective activities, thus they may provide protection against a number of chronic conditions, e.g., cancer, diabetes mellitus, tumour growth or cardiovascular and neurodegenerative diseases.

  • Název v anglickém jazyce

    Phenolic profile of edible honeysuckle berries (genus Lonicera) and their biological effects

  • Popis výsledku anglicky

    The current status of research on polyphenolic compounds in the berries of edible honeysuckle and their biological effects, including recommended utilization, are reviewed. The major classes of phenolic compounds in the blue berried honeysuckle are flavonols (quercetin, rutin, quercitrin) and flavanes (proanthocyanidins, catechins) and anthocyanins. Cyanidin-3-glucoside and cyanidin-3-rutinoside are considered as major anthocyanidins in edible honeysuckle berries. Such a high level of antioxidant activity in the berries of different species of the genus Lonicera is especially due to the high level of polyphenolic compounds, especially anthocyanins. These berries seem to be prospective sources of health-supporting phytochemicals that exhibit beneficialanti-adherence and chemo-protective activities, thus they may provide protection against a number of chronic conditions, e.g., cancer, diabetes mellitus, tumour growth or cardiovascular and neurodegenerative diseases.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    61-79

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus