Phenolic profile of edible honeysuckle berries (Genus Lonicera) and their biological effect
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00182147" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00182147 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26620/11:PU95567 RIV/00216305:26620/12:PU95567
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Phenolic profile of edible honeysuckle berries (Genus Lonicera) and their biological effect
Popis výsledku v původním jazyce
The current status of research on polyphenolic compounds in the berries of edible honeysuckle and their biological effects, including recommended utilization, are reviewed. The major classes of phenolic compounds in the blue berried honeysuckle are flavonols (quercetin, rutin, quercitrin) and flavanes (proanthocyanidins, catechins) and anthocyanins. Cyanidin-3-glucoside and cyanidin-3-rutinoside are considered as major anthocyanidins in edible honeysuckle berries. Such a high level of antioxidant activity in the berries of different species of the genus Lonicera is especially due to the high level of polyphenolic compounds, especially anthocyanins. These berries seem to be prospective sources of health-supporting phytochemicals that exhibit beneficialanti-adherence and chemoprotective activities, thus they may provide protection against a number of chronic conditions, e.g., cancer, diabetes mellitus, tumour growth or cardiovascular and neurodegenerative diseases.
Název v anglickém jazyce
Phenolic profile of edible honeysuckle berries (Genus Lonicera) and their biological effect
Popis výsledku anglicky
The current status of research on polyphenolic compounds in the berries of edible honeysuckle and their biological effects, including recommended utilization, are reviewed. The major classes of phenolic compounds in the blue berried honeysuckle are flavonols (quercetin, rutin, quercitrin) and flavanes (proanthocyanidins, catechins) and anthocyanins. Cyanidin-3-glucoside and cyanidin-3-rutinoside are considered as major anthocyanidins in edible honeysuckle berries. Such a high level of antioxidant activity in the berries of different species of the genus Lonicera is especially due to the high level of polyphenolic compounds, especially anthocyanins. These berries seem to be prospective sources of health-supporting phytochemicals that exhibit beneficialanti-adherence and chemoprotective activities, thus they may provide protection against a number of chronic conditions, e.g., cancer, diabetes mellitus, tumour growth or cardiovascular and neurodegenerative diseases.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Molecules
ISSN
1420-3049
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
19
Strana od-do
61-79
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—