Automatizovaný výpočet glykemizovaného indexu potravin pomocí kontinuálního monitorování glukózy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00007134" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00007134 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Automated Computation of Glycemic Index for Foodstuffs Using Continuous Glucose Monitoring
Popis výsledku v původním jazyce
The glycemic index (GI) is a measure of the ability of a food to raise glucose levels after it is eaten. Continuous glucose monitoring (CGMS) has been shown to give identical values of GI when compared to traditional methods. However, there has been no standardized protocol for measuring GI that takes into account interindividual variability and chronophysiological glycemic response to food. Our aim was (1) to create and describe software based on a Microsoft Excel 2000 spreadsheet to facilitate rapid,automated, accurate, and standardized processing of data obtained using recent CGM methodology to measure GI and its variability and (2) to assess the benefits of this new approach.
Název v anglickém jazyce
Automated Computation of Glycemic Index for Foodstuffs Using Continuous Glucose Monitoring
Popis výsledku anglicky
The glycemic index (GI) is a measure of the ability of a food to raise glucose levels after it is eaten. Continuous glucose monitoring (CGMS) has been shown to give identical values of GI when compared to traditional methods. However, there has been no standardized protocol for measuring GI that takes into account interindividual variability and chronophysiological glycemic response to food. Our aim was (1) to create and describe software based on a Microsoft Excel 2000 spreadsheet to facilitate rapid,automated, accurate, and standardized processing of data obtained using recent CGM methodology to measure GI and its variability and (2) to assess the benefits of this new approach.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Diabetes Science and Technology (online)
ISSN
1932-2968
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—