Automatizovaný výpočet glykemizovaného indexu potravin pomocí kontinuálního monitorování glukosy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00007385" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00007385 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Automated Computation of Glycemic Index for Foodstuffs
Popis výsledku v původním jazyce
Background: The glycemic index (GI) is a measure of the ability of a food to raise glucose levels after it is eaten. Continuous glucose monitoring (CGM) has been shown to give identical values of GI when compared to traditional methods. However, there has been no standardized protocol for measuring GI that takes into account interindividual variability and chronophysiological glycemic response to food. Our aim was (1) to create and describe software based on a Microsoft Excel 2000 spreadsheet to facilitate rapid, automated, accurate, and standardized processing of data obtained using recent CGM methodology to measure GI and its variability and (2) to assess the benefits of this new approach. Method: Twenty healthy subjects consumed 50 grams of glucoseor four alternative foodstuffs (chocolate, apple baby food, rice squares, or yogurt) at breakfast and dinner during 1 week, resulting in 300 CGMS glucose profiles; 92% of meal tests were satisfactory for evaluation. Application and functi
Název v anglickém jazyce
Automated Computation of Glycemic Index for Foodstuffs
Popis výsledku anglicky
Background: The glycemic index (GI) is a measure of the ability of a food to raise glucose levels after it is eaten. Continuous glucose monitoring (CGM) has been shown to give identical values of GI when compared to traditional methods. However, there has been no standardized protocol for measuring GI that takes into account interindividual variability and chronophysiological glycemic response to food. Our aim was (1) to create and describe software based on a Microsoft Excel 2000 spreadsheet to facilitate rapid, automated, accurate, and standardized processing of data obtained using recent CGM methodology to measure GI and its variability and (2) to assess the benefits of this new approach. Method: Twenty healthy subjects consumed 50 grams of glucoseor four alternative foodstuffs (chocolate, apple baby food, rice squares, or yogurt) at breakfast and dinner during 1 week, resulting in 300 CGMS glucose profiles; 92% of meal tests were satisfactory for evaluation. Application and functi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Diabetes Science and Technology
ISSN
1932-2968
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—