Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah fenolových látek v extraktech z kapusty (Brassica oleraceae L. var. acephala DC.) a jejich antioxidační a antibakteriální aktivita

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00007387" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00007387 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61389030:_____/08:00322094 RIV/61989592:15310/08:00010539

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phenolic acid contents of kale (Brassica oleraceae L. var. acephala DC.) extracts and their antioxidant and antibacterial activities

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nine phenolic acids were identified and quantified by HPLC?MS in leaves and 10 in seeds of kale (black cabbage). The free, ester (methanol-soluble), glycoside and ester-bound (methanol-insoluble) phenolic acid contents of the leaves were 487, 532, 4989 and 6402 ng/g fresh weight, respectively. Ferulic and caffeic acids (total contents; 4269 and 4887 ng/g, respectively) were the most abundant. The seed contents of these fractions were 1993, 1477, 1231 and 4909 ng/g dry weight (DW), respectively, and sinapic acid was the most abundant (5037 ng/g DW). The fractions? total phenolic contents, determined colorimetrically, were highly correlated with their DPPH scavenging capacity, and in antimicrobial activity assays, with nine test organisms representing awide array of taxa, all of the fractions were effective against Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis and (most strongly) Moraxella catarrhalis. Antimicrobial and antioxidant activities of kale phenolics in free

  • Název v anglickém jazyce

    Phenolic acid contents of kale (Brassica oleraceae L. var. acephala DC.) extracts and their antioxidant and antibacterial activities

  • Popis výsledku anglicky

    Nine phenolic acids were identified and quantified by HPLC?MS in leaves and 10 in seeds of kale (black cabbage). The free, ester (methanol-soluble), glycoside and ester-bound (methanol-insoluble) phenolic acid contents of the leaves were 487, 532, 4989 and 6402 ng/g fresh weight, respectively. Ferulic and caffeic acids (total contents; 4269 and 4887 ng/g, respectively) were the most abundant. The seed contents of these fractions were 1993, 1477, 1231 and 4909 ng/g dry weight (DW), respectively, and sinapic acid was the most abundant (5037 ng/g DW). The fractions? total phenolic contents, determined colorimetrically, were highly correlated with their DPPH scavenging capacity, and in antimicrobial activity assays, with nine test organisms representing awide array of taxa, all of the fractions were effective against Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis and (most strongly) Moraxella catarrhalis. Antimicrobial and antioxidant activities of kale phenolics in free

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    107

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus