Určení chemického složení lusků anatolského rohovníku obecného Ceratonia siliqua L.): cukry, aminokyseliny a organické kyseliny, minerály a fenolické sloučeniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F07%3A00004961" target="_blank" >RIV/61989592:15310/07:00004961 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/07:00318613
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
DETERMINATION OF CHEMICAL COMPOSITION OF ANATOLIAN CAROB POD (CERATONIA SILIQUA L.): SUGARS, AMINO AND ORGANIC ACIDS, MINERALS AND PHENOLIC COMPOUNDS
Popis výsledku v původním jazyce
Carob pod is the fruit of the carob tree (Ceratonia siliqua L. Fabaceae). The fruit and its products, sold both in large stores and local markets, contribute strongly to the diet of people living in the Mediterranean areas of Europe and Turkey. This study reports the composition of carob pods sampled in West and South Anatolia. Sucrose (437.3 mg/g dry weight), glucose (395.8 mg/g dry weight) and fructose (42.3 mg/g dry weight) were the major sugars identified and quantified in the fruit. Total phenolics(13.51 mg gallic acid equivalents [GAE]/g dry weight), proanthocyanidin (0.36 mg GAE/g dry weight), gallotannins (0.41 catechin equivalents [CE]/g dry weight) and flavanols (3.21 mg CE/g dry weight protein) content of the fruit were also determined. Gallic acid (3.27 mg/g dry weight) was the most abundant phenolic acid present in all three phenolic fractions (free, ester and glycoside) isolated from pods. Aspartic acid (18.25 mg/g dry weight protein) was the predominant amino acid in th
Název v anglickém jazyce
DETERMINATION OF CHEMICAL COMPOSITION OF ANATOLIAN CAROB POD (CERATONIA SILIQUA L.): SUGARS, AMINO AND ORGANIC ACIDS, MINERALS AND PHENOLIC COMPOUNDS
Popis výsledku anglicky
Carob pod is the fruit of the carob tree (Ceratonia siliqua L. Fabaceae). The fruit and its products, sold both in large stores and local markets, contribute strongly to the diet of people living in the Mediterranean areas of Europe and Turkey. This study reports the composition of carob pods sampled in West and South Anatolia. Sucrose (437.3 mg/g dry weight), glucose (395.8 mg/g dry weight) and fructose (42.3 mg/g dry weight) were the major sugars identified and quantified in the fruit. Total phenolics(13.51 mg gallic acid equivalents [GAE]/g dry weight), proanthocyanidin (0.36 mg GAE/g dry weight), gallotannins (0.41 catechin equivalents [CE]/g dry weight) and flavanols (3.21 mg CE/g dry weight protein) content of the fruit were also determined. Gallic acid (3.27 mg/g dry weight) was the most abundant phenolic acid present in all three phenolic fractions (free, ester and glycoside) isolated from pods. Aspartic acid (18.25 mg/g dry weight protein) was the predominant amino acid in th
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Quality
ISSN
0146-9428
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
1040-1055
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—