Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nitrogen Content, Dietary Fiber, and Digestibility in Algal Food Products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F10%3A10213247" target="_blank" >RIV/61989592:15110/10:10213247 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/10:00154008 RIV/70883521:28110/10:63509518

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nitrogen Content, Dietary Fiber, and Digestibility in Algal Food Products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The basic nutritional aspects and parameters of freshwater and marine algal food products are described. Blue-green algae (Spirulina pacifica, S. platensis), green algae (Chlorella pyrenoidosa), red algae (Palmaria palmata, Porphyra tenera), and brown algae (Eisenia bicyclis, Hizikia fusiformis, Laminaria japonica, Undaria pinnatifida) were used for this purpose. The ash content, total nitrogen, dietary fibers, and in vitro digestibility of the above-mentioned algal species were studied.The total nitrogen contents were analysed using a modified Winkler's method; in the process, higher nitrogen contents were observed in freshwater algae than in marine ones. For the analysis of dietary fiber contents, the instrument Ankom220 Fibre Analyser was used. Themarine brown algae species were generally assigned higher contents of dietary fiber than the freshwater algal products. The results of the dietary fiber analysis differed with the methodologies used.

  • Název v anglickém jazyce

    Nitrogen Content, Dietary Fiber, and Digestibility in Algal Food Products

  • Popis výsledku anglicky

    The basic nutritional aspects and parameters of freshwater and marine algal food products are described. Blue-green algae (Spirulina pacifica, S. platensis), green algae (Chlorella pyrenoidosa), red algae (Palmaria palmata, Porphyra tenera), and brown algae (Eisenia bicyclis, Hizikia fusiformis, Laminaria japonica, Undaria pinnatifida) were used for this purpose. The ash content, total nitrogen, dietary fibers, and in vitro digestibility of the above-mentioned algal species were studied.The total nitrogen contents were analysed using a modified Winkler's method; in the process, higher nitrogen contents were observed in freshwater algae than in marine ones. For the analysis of dietary fiber contents, the instrument Ankom220 Fibre Analyser was used. Themarine brown algae species were generally assigned higher contents of dietary fiber than the freshwater algal products. The results of the dietary fiber analysis differed with the methodologies used.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F07%2F0338" target="_blank" >GA525/07/0338: Isoflavony v řasách a sinicích</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus