Polyphenolic fraction of Lonicera caerulea L. fruits reduces oxidative stress and inflammatory markers induced by lipopolysaccharide in gingival fibroblasts
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F10%3A10213260" target="_blank" >RIV/61989592:15110/10:10213260 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Polyphenolic fraction of Lonicera caerulea L. fruits reduces oxidative stress and inflammatory markers induced by lipopolysaccharide in gingival fibroblasts
Popis výsledku v původním jazyce
The most common oral diseases have a microbial aetiology. Pathogenic bacteria liberate a number of irritating agents including a lipopolysaccharide (LPS) that activates pro-inflammatory cytokines promoting increased activity of polymorphonucleocytes (PMN). Berries of Lonicera caerulea L. are rich in phenolic acids, flavonoids and anthocyanins that have multiple biological activities in vitro and in vivo. Studies have shown that polyphenols suppress a number of LPS-induced signals. We assessed effects ofthe polyphenolic fraction of L. caerulea fruits (PFLC; 77% anthocyanins) on LPS-induced oxidative damage and inflammation in human gingival fibroblasts. PFLC (10-50mug/ml) reduced reactive oxygen species production, intracellular glutathione depletion and lipid peroxidation in LPS-treated cells. PFLC treatment also inhibited LPS-induced up-regulation of interleukin-1beta, interleukin-6 and tumour necrosis factor-alpha and it suppressed expression of cyclooxygenase-2.
Název v anglickém jazyce
Polyphenolic fraction of Lonicera caerulea L. fruits reduces oxidative stress and inflammatory markers induced by lipopolysaccharide in gingival fibroblasts
Popis výsledku anglicky
The most common oral diseases have a microbial aetiology. Pathogenic bacteria liberate a number of irritating agents including a lipopolysaccharide (LPS) that activates pro-inflammatory cytokines promoting increased activity of polymorphonucleocytes (PMN). Berries of Lonicera caerulea L. are rich in phenolic acids, flavonoids and anthocyanins that have multiple biological activities in vitro and in vivo. Studies have shown that polyphenols suppress a number of LPS-induced signals. We assessed effects ofthe polyphenolic fraction of L. caerulea fruits (PFLC; 77% anthocyanins) on LPS-induced oxidative damage and inflammation in human gingival fibroblasts. PFLC (10-50mug/ml) reduced reactive oxygen species production, intracellular glutathione depletion and lipid peroxidation in LPS-treated cells. PFLC treatment also inhibited LPS-induced up-regulation of interleukin-1beta, interleukin-6 and tumour necrosis factor-alpha and it suppressed expression of cyclooxygenase-2.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Rostlinná chemoprotektiva - Nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Chemical Toxicology
ISSN
0278-6915
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—