The development of biosensor for the determination of amylase activity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F02%3A00001687" target="_blank" >RIV/61989592:15310/02:00001687 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The development of biosensor for the determination of amylase activity
Popis výsledku v původním jazyce
a-Amylase (EC 3.2.1.1) catalyze the hydrolysis of starch to a significant extent resulting in the release of maltose. Determination of serum a-amylase activity is a procedure widely used, for example, in clinical medicine for the diagnosis of acute pancreatitis. The procedures most frequently used to determine a-amylase activity are either amyloclastic or saccharogenic (MAZZUCHIN et al., 1973). The former is based on the starch-iodine reaction and the latter on the formation of reducing sugars, measuredas maltose or glucose equivalents. Biosensor determination of maltose is based on an oxygen Clark type electrode equipped with a suitable enzymatic membrane (FILIPIAK et al.,1996). This membrane can be obtained by immobilization of the enzymes hydrolysing maltose (a-glucosidase) to glucose, which is determined using an oxygen electrode with the glucose oxidase membrane. The new method of determination of ?-amylase activity is based on determination of produced maltose using the Clark el
Název v anglickém jazyce
The development of biosensor for the determination of amylase activity
Popis výsledku anglicky
a-Amylase (EC 3.2.1.1) catalyze the hydrolysis of starch to a significant extent resulting in the release of maltose. Determination of serum a-amylase activity is a procedure widely used, for example, in clinical medicine for the diagnosis of acute pancreatitis. The procedures most frequently used to determine a-amylase activity are either amyloclastic or saccharogenic (MAZZUCHIN et al., 1973). The former is based on the starch-iodine reaction and the latter on the formation of reducing sugars, measuredas maltose or glucose equivalents. Biosensor determination of maltose is based on an oxygen Clark type electrode equipped with a suitable enzymatic membrane (FILIPIAK et al.,1996). This membrane can be obtained by immobilization of the enzymes hydrolysing maltose (a-glucosidase) to glucose, which is determined using an oxygen electrode with the glucose oxidase membrane. The new method of determination of ?-amylase activity is based on determination of produced maltose using the Clark el
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
18th Joint Congress of the Czech and Slovak Societies for Biochemistry and Molecular Biology
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
410
Strana od-do
148
Název nakladatele
Slovenská spoločnosť pre biochémiu a molekulárnu biológiu
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Stará Lesná
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—