Amylasy - význam stanovení jejich aktivity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F07%3A00004662" target="_blank" >RIV/61989592:15310/07:00004662 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Amylasy - význam stanovení jejich aktivity
Popis výsledku v původním jazyce
1. Úvod - význam enzymu alfa-amylasy v lidské výživě 2. Škrob jako substrát alfa-amylasy 3. Rozdělení amylas 4. Trávení škrobů v lidském těle 5. Molekulové vlastnosti alfa-amylasy 6. Aktivátory a inhibitory alfa-amylas a jejich význam 7. Význam monitoringu aktivity alfa-amylasy v průmyslu a v klinické biochemii 8. Metody stanovení aktivity alfa-amylasy 8.1. Metody amyloklastické 8.2. Metody sacharogenní 8.3. Metody chromogenní 8.4. Metody s biosenzorem 9. Závěr - význam amylas
Název v anglickém jazyce
Amylases - Significance of Determination of their activity
Popis výsledku anglicky
alpha-Amylases (EC 3.2.1.1) catalyze the hydrolysis of alpha-1,4-D-glucan linkages in starch and are widely distributed in nature, being found in bacteria, plants and animals. Starch is the most extensively used polysaccharide in the diet of the Westernworld. Starch digestion occurs primarily in the small intestine, where two separate families of degradation enzymes are found. The first family is introduced into the intestinal lumen and is represented by alpha-amylases - salivary and pancreatic. Members of the other family (including disaccharidases) are immobilized in the brushborder membrane. Amylase activity assay in blood serum is useful as a diagnostic tool, because markedly elevated serum amylase levels are associated with pancreatitis. There are two most common procedures for the determination of alpha-amylase activity: (i) amyloclastic and (ii) saccharogenic. Many other methods have been introduced in which either soluble or insoluble chromogenic substrates for alpha-amylase a
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
36-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—