Potravinový doplněk na bázi nanostruktur koaxiálního typu s lokálním a časově regulovatelným uvolňováním
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F72070382%3A_____%2F19%3AN0000011" target="_blank" >RIV/72070382:_____/19:N0000011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinový doplněk na bázi nanostruktur koaxiálního typu s lokálním a časově regulovatelným uvolňováním
Popis výsledku v původním jazyce
Řízené uvolňování potravinových doplňků z nanovláken je založeno na enzymatickém rozkladu těchto nanovláken pomocí střevní alfa-amylázy. Nanovlákna jsou připravena pomocí elektrostatického zvlákňování směsi potravinového doplňku a dvou polymerů, derivátu celulózy a ve vodě rozpustného škrobu. V přítomnosti enzymu střevní alfa-amylázy dochází ke štěpení škrobu na řetězce sacharidů, což vede k difuzi molekul potravinového doplňku do prostoru tenkého střeva. Pomocí změny poměru škrobu/celulózy lze měnit rychlost uvolňování potravinového doplňku v tenkém střevě.
Název v anglickém jazyce
Food supplement based on coaxial-type nanostructures with local and time-controlled release
Popis výsledku anglicky
The controlled release of food supplements from nanofibers is based on the enzymatic degradation of these nanofibers by intestinal alpha-amylase. Nanofibers are prepared by electrostatic spinning of a mixture of a food supplement and two polymers, a cellulose derivative and water-soluble starch. In the presence of the intestinal alpha-amylase enzyme, starch is broken down into carbohydrate chains, leading to the diffusion of dietary supplement molecules into the small intestinal space. By changing the starch / cellulose ratio, the release rate of the food supplement in the small intestine can be changed.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
21001 - Nano-materials (production and properties)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG15_007_0000956" target="_blank" >EG15_007_0000956: Výzkum a vývoj aplikačního využití funkcionalizovaných nanovlákenných struktur včetně struktur koaxiálního typu a inteligentního nanovlákna</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FV_NPGIII_PP3_2019_3
Číselná identifikace
FV_NPGIII_PP3_2019_3
Technické parametry
Řízené uvolňování potravinových doplňků z nanovláken je založeno na enzymatickém rozkladu těchto nanovláken pomocí střevní alfa-amylázy. Nanovlákna jsou připravena pomocí elektrostatického zvlákňování směsi potravinového doplňku a dvou polymerů, derivátu celulózy a ve vodě rozpustného škrobu. V přítomnosti enzymu střevní alfa-amylázy dochází ke štěpení škrobu na řetězce sacharidů, což vede k difuzi molekul potravinového doplňku do prostoru tenkého střeva. Pomocí změny poměru škrobu/celulózy lze měnit rychlost uvolňování potravinového doplňku v tenkém střevě.
Ekonomické parametry
roční zvýšení objemu výroby
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
72070382
Název vlastníka
Nanoprogress z.s.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—