Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinový doplněk na bázi nanostruktur koaxiálního typu s lokálním a časově regulovatelným uvolňováním

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F72070382%3A_____%2F19%3AN0000011" target="_blank" >RIV/72070382:_____/19:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravinový doplněk na bázi nanostruktur koaxiálního typu s lokálním a časově regulovatelným uvolňováním

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Řízené uvolňování potravinových doplňků z nanovláken je založeno na enzymatickém rozkladu těchto nanovláken pomocí střevní alfa-amylázy. Nanovlákna jsou připravena pomocí elektrostatického zvlákňování směsi potravinového doplňku a dvou polymerů, derivátu celulózy a ve vodě rozpustného škrobu. V přítomnosti enzymu střevní alfa-amylázy dochází ke štěpení škrobu na řetězce sacharidů, což vede k difuzi molekul potravinového doplňku do prostoru tenkého střeva. Pomocí změny poměru škrobu/celulózy lze měnit rychlost uvolňování potravinového doplňku v tenkém střevě.

  • Název v anglickém jazyce

    Food supplement based on coaxial-type nanostructures with local and time-controlled release

  • Popis výsledku anglicky

    The controlled release of food supplements from nanofibers is based on the enzymatic degradation of these nanofibers by intestinal alpha-amylase. Nanofibers are prepared by electrostatic spinning of a mixture of a food supplement and two polymers, a cellulose derivative and water-soluble starch. In the presence of the intestinal alpha-amylase enzyme, starch is broken down into carbohydrate chains, leading to the diffusion of dietary supplement molecules into the small intestinal space. By changing the starch / cellulose ratio, the release rate of the food supplement in the small intestine can be changed.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21001 - Nano-materials (production and properties)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG15_007_0000956" target="_blank" >EG15_007_0000956: Výzkum a vývoj aplikačního využití funkcionalizovaných nanovlákenných struktur včetně struktur koaxiálního typu a inteligentního nanovlákna</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    FV_NPGIII_PP3_2019_3

  • Číselná identifikace

    FV_NPGIII_PP3_2019_3

  • Technické parametry

    Řízené uvolňování potravinových doplňků z nanovláken je založeno na enzymatickém rozkladu těchto nanovláken pomocí střevní alfa-amylázy. Nanovlákna jsou připravena pomocí elektrostatického zvlákňování směsi potravinového doplňku a dvou polymerů, derivátu celulózy a ve vodě rozpustného škrobu. V přítomnosti enzymu střevní alfa-amylázy dochází ke štěpení škrobu na řetězce sacharidů, což vede k difuzi molekul potravinového doplňku do prostoru tenkého střeva. Pomocí změny poměru škrobu/celulózy lze měnit rychlost uvolňování potravinového doplňku v tenkém střevě.

  • Ekonomické parametry

    roční zvýšení objemu výroby

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    72070382

  • Název vlastníka

    Nanoprogress z.s.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem