Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biosensor pro stanovení aktivity amylasy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F04%3A00002303" target="_blank" >RIV/61989592:15310/04:00002303 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A biosensor for the determination of amylase activity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A new biosensing flow injection method for the determination of alpha-amylase activity has been introduced. The method is based on the analysis of maltose produced during the hydrolysis of starch in the presence of alpha-amylase. Maltose determination inthe flow system was allowed by the application of peroxide electrode equipped with an enzyme membrane. The membrane was obtained by immobilisation of glucose oxidase, alpha-glucosidase and optionally mutarotase on a cellophane, co-crosslinked by gelatin-glutaraldehyde together with bovine serum albumine. alpha-Glucosidase hydrolyses maltose to alpha-D-glucose, which is converted to beta-D-glucose by mutarotase. beta-D-Glucose is then determined via glucose oxidase. The new biosensor has the limit of detection of 50 nmol l(-1) maltose, which means 2 nkat ml(-1) in alpha-amylase activity units, when the reaction time of amylase was 5 min (determined with respect to a signal-to-noise ratio 3: 1). When the reaction time of alpha-amylase wa

  • Název v anglickém jazyce

    A biosensor for the determination of amylase activity

  • Popis výsledku anglicky

    A new biosensing flow injection method for the determination of alpha-amylase activity has been introduced. The method is based on the analysis of maltose produced during the hydrolysis of starch in the presence of alpha-amylase. Maltose determination inthe flow system was allowed by the application of peroxide electrode equipped with an enzyme membrane. The membrane was obtained by immobilisation of glucose oxidase, alpha-glucosidase and optionally mutarotase on a cellophane, co-crosslinked by gelatin-glutaraldehyde together with bovine serum albumine. alpha-Glucosidase hydrolyses maltose to alpha-D-glucose, which is converted to beta-D-glucose by mutarotase. beta-D-Glucose is then determined via glucose oxidase. The new biosensor has the limit of detection of 50 nmol l(-1) maltose, which means 2 nkat ml(-1) in alpha-amylase activity units, when the reaction time of amylase was 5 min (determined with respect to a signal-to-noise ratio 3: 1). When the reaction time of alpha-amylase wa

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biosensors and Bioelectronics

  • ISSN

    0956-5663

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    240-245

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus