Změny v množství dostupné vinné DNA v průběhu přípravy vína
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F06%3A00003071" target="_blank" >RIV/61989592:15310/06:00003071 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes in the amount of available grapevine DNA during vinification
Popis výsledku v původním jazyce
In this paper, we attempted to challenge common view that grapevine DNA is either released in low amounts from grapes or completely lost during vinification. We followed concentration of grapevine DNA by PicoGreen fluorimetry and by quantitative PCR withTaqMan probe in samples obtained during vinifications of wines from four grapevine varieties: white wines Welsh Riesling and Frühroter Veltliner, rosé wine Saint Laurent, and red wine Blaufrankisch.We found that amount of DNA extracted depends on DNA extraction method, grapevine variety, vinification process, and timing of sampling. Based on our data, tens of genome equivalents of grapevine DNA can be extracted from a single wine bottle. Thus, DNA profiling might be possible even from wine
Název v anglickém jazyce
Changes in the amount of available grapevine DNA during vinification
Popis výsledku anglicky
In this paper, we attempted to challenge common view that grapevine DNA is either released in low amounts from grapes or completely lost during vinification. We followed concentration of grapevine DNA by PicoGreen fluorimetry and by quantitative PCR withTaqMan probe in samples obtained during vinifications of wines from four grapevine varieties: white wines Welsh Riesling and Frühroter Veltliner, rosé wine Saint Laurent, and red wine Blaufrankisch.We found that amount of DNA extracted depends on DNA extraction method, grapevine variety, vinification process, and timing of sampling. Based on our data, tens of genome equivalents of grapevine DNA can be extracted from a single wine bottle. Thus, DNA profiling might be possible even from wine
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1K04104" target="_blank" >1K04104: UP-Drábek: Typizace degradované DNA bezu černého (Sambucus nigra) a révy vinné (Vitis vinifera) pomocí molekulárně genetických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the AMPELOS 2006 International Symposium on the evaluation and exploitation of grapes of corresponding terroir through winemaking and commercialization of wines
ISBN
960-89228-0-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
240
Strana od-do
23-26
Název nakladatele
Heliotopos Conferences Ltd.
Místo vydání
Athens, Greece
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—