Rychlá analýza fenolických kyselin v nápojích pomocí UPLC-MS/MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F08%3A00005450" target="_blank" >RIV/61989592:15310/08:00005450 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/08:00322093
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Rapid analysis of phenolic acids in beverages by UPLC-MS/MS
Popis výsledku v původním jazyce
A rapid method for qualitative and quantitative analysis of 17 phenolic acids (gallic acid, 3,5-dihydroxybenzoic acid, protocatechuic acid, chlorogenic acid, gentisic acid, 4-hydroxybenzoic acid, caffeic acid, vanillic acid, syringic acid, 3-hydroxybenzoic acid, 4-coumaric acid, sinapic acid, ferulic acid, 3-coumaric acid, 2-coumaric acid, salicylic acid and trans-cinnamic acid) in different beverages was developed using ultra performance liquid chromatography (UPLC) coupled with tandem mass spectrometry (MS/MS). The analytes were detected in multiple reaction monitoring (MRM) mode and quantified using internal standards of deuterium-labelled 4-hydroxybenzoic (2,3,5,6-D4) and salicylic (3,4,5,6-D4) acids. Limits of detection (LODs) ranged from 0.15 to15 pmol and the response was linear to 1000 pmol injected. Mean method precision of 4.4 RSD% (range, 2.0?9.1%) was obtained, and a mean accuracy (bias) of 1.1% (range, -14.5 to 17.5%). The applicability of this analytical approach was con
Název v anglickém jazyce
Rapid analysis of phenolic acids in beverages by UPLC-MS/MS
Popis výsledku anglicky
A rapid method for qualitative and quantitative analysis of 17 phenolic acids (gallic acid, 3,5-dihydroxybenzoic acid, protocatechuic acid, chlorogenic acid, gentisic acid, 4-hydroxybenzoic acid, caffeic acid, vanillic acid, syringic acid, 3-hydroxybenzoic acid, 4-coumaric acid, sinapic acid, ferulic acid, 3-coumaric acid, 2-coumaric acid, salicylic acid and trans-cinnamic acid) in different beverages was developed using ultra performance liquid chromatography (UPLC) coupled with tandem mass spectrometry (MS/MS). The analytes were detected in multiple reaction monitoring (MRM) mode and quantified using internal standards of deuterium-labelled 4-hydroxybenzoic (2,3,5,6-D4) and salicylic (3,4,5,6-D4) acids. Limits of detection (LODs) ranged from 0.15 to15 pmol and the response was linear to 1000 pmol injected. Mean method precision of 4.4 RSD% (range, 2.0?9.1%) was obtained, and a mean accuracy (bias) of 1.1% (range, -14.5 to 17.5%). The applicability of this analytical approach was con
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/KAN200380801" target="_blank" >KAN200380801: Imunonanotechnologie pro diagnostiku látek hormonální povahy</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
111
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—