Enantioseparation of tartaric acid by ligand-exchange capillary electrophoresis using contactless conductivity detection
Popis výsledku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
DOI - Digital Object Identifier
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Enantioseparation of tartaric acid by ligand-exchange capillary electrophoresis using contactless conductivity detection
Popis výsledku v původním jazyce
A method for the determination of tartaric acid enantiomers using CE with contactless conductivity detection has been developed. Cu(II) as a central metal ion together with l-hydroxyproline were used as a chiral selector, the BGE was composed of 7 mM CuCl2, 14 mM trans-4-hydroxy-l-proline, and 100 mM epsilon-aminocaproic acid; the pH was adjusted to 5 by hydrochloric acid. Separation with a resolution of 1.9 was achieved in 9 min in a polyacrylamide-coated capillary to suppress the EOF. Various counterions of the BGE were studied, and migration order reversal was achieved when switching from epsilon-aminocaproic acid to l-histidine. With detection limits of about 20 M, the method was applied to the analysis of wine and grape samples; only l-tartaric acid was found.
Název v anglickém jazyce
Enantioseparation of tartaric acid by ligand-exchange capillary electrophoresis using contactless conductivity detection
Popis výsledku anglicky
A method for the determination of tartaric acid enantiomers using CE with contactless conductivity detection has been developed. Cu(II) as a central metal ion together with l-hydroxyproline were used as a chiral selector, the BGE was composed of 7 mM CuCl2, 14 mM trans-4-hydroxy-l-proline, and 100 mM epsilon-aminocaproic acid; the pH was adjusted to 5 by hydrochloric acid. Separation with a resolution of 1.9 was achieved in 9 min in a polyacrylamide-coated capillary to suppress the EOF. Various counterions of the BGE were studied, and migration order reversal was achieved when switching from epsilon-aminocaproic acid to l-histidine. With detection limits of about 20 M, the method was applied to the analysis of wine and grape samples; only l-tartaric acid was found.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Separation Science
ISSN
1615-9306
e-ISSN
—
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
20
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
3426-3431
Kód UT WoS článku
000325482500017
EID výsledku v databázi Scopus
—
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
CB - Analytická chemie, separace
Rok uplatnění
2013