Determination of egg white lysozyme by on-line coupled CITP-CZE technique
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008446" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008446 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of egg white lysozyme by on-line coupled CITP-CZE technique
Popis výsledku v původním jazyce
Chemical Technology Prague, Prague, Czech Republic An on-line coupled capillary isotachophoresis # capillary zone electrophoresis method for the determination of lysozyme in selected food products is described. The optimized electrolyte system consistedof 10 mM NH4OH 20 mM acetic acid (leading electrolyte), 5 mM -aminocaproic acid 5 mM acetic acid (terminating electrolyte), and 20 mM -aminocaproic acid 5mM acetic acid 0.1% m/v hydroxypropylmethylcellulose (background electrolyte). A clear separation oflysozyme from other components of acidic sample extract was achieved within 15 min. Method characteristics, i.e., linearity (0#50 g/mL), accuracy (recovery 96 5%), intra-assay (3.8%), quantification limit (1 g/ml), and detection limit (0.25 g/mL) were determined. Low laboriousness, sufficient sensitivity and low running costs are important attributes of this method. The developed method is suitable for the quantification of the egg content in egg pasta.
Název v anglickém jazyce
Determination of egg white lysozyme by on-line coupled CITP-CZE technique
Popis výsledku anglicky
Chemical Technology Prague, Prague, Czech Republic An on-line coupled capillary isotachophoresis # capillary zone electrophoresis method for the determination of lysozyme in selected food products is described. The optimized electrolyte system consistedof 10 mM NH4OH 20 mM acetic acid (leading electrolyte), 5 mM -aminocaproic acid 5 mM acetic acid (terminating electrolyte), and 20 mM -aminocaproic acid 5mM acetic acid 0.1% m/v hydroxypropylmethylcellulose (background electrolyte). A clear separation oflysozyme from other components of acidic sample extract was achieved within 15 min. Method characteristics, i.e., linearity (0#50 g/mL), accuracy (recovery 96 5%), intra-assay (3.8%), quantification limit (1 g/ml), and detection limit (0.25 g/mL) were determined. Low laboriousness, sufficient sensitivity and low running costs are important attributes of this method. The developed method is suitable for the quantification of the egg content in egg pasta.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Electrophoresis
ISSN
0173-0835
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
860-864
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—