Surface energy analysis (SEA) and rheology of powder milk dairy products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F15%3A33150001" target="_blank" >RIV/61989592:15310/15:33150001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614017464" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614017464</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.11.017" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2014.11.017</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Surface energy analysis (SEA) and rheology of powder milk dairy products
Popis výsledku v původním jazyce
Results of inverse gas chromatography adsorption/desorption experiments using selected probes on skimmed milk, whey and demineralised whey powder materials are presented. The dispersive component of surface energy was found to be dominant, indicating lowpolarity character. Surface energy profiles of demineralised whey and skimmed milk showed a characteristic steep exponential decrease from approximately 170 mJ/m2 to 60 mJ/m2 and 140 mJ/m2 to 45 mJ/m2, respectively, whereas whey powder exhibited a constant (non-exponential) surface energy at approximately 45 mJ/m2**. The dispersive surface energy of demineralised whey and skimmed milk powder showed a broad distribution ranging from 40 mJ/m2 to 120 mJ/m2 and 175 mJ/m2, respectively. In contrast, the dispersive surface energy distribution for whey was very narrow, ranging from only 42.8 mJ/m2 to 45 mJ/m2. The determined yield locus and Mohr's circles indicated that demineralised whey exhibited free flowing powder characteristics, whereas
Název v anglickém jazyce
Surface energy analysis (SEA) and rheology of powder milk dairy products
Popis výsledku anglicky
Results of inverse gas chromatography adsorption/desorption experiments using selected probes on skimmed milk, whey and demineralised whey powder materials are presented. The dispersive component of surface energy was found to be dominant, indicating lowpolarity character. Surface energy profiles of demineralised whey and skimmed milk showed a characteristic steep exponential decrease from approximately 170 mJ/m2 to 60 mJ/m2 and 140 mJ/m2 to 45 mJ/m2, respectively, whereas whey powder exhibited a constant (non-exponential) surface energy at approximately 45 mJ/m2**. The dispersive surface energy of demineralised whey and skimmed milk powder showed a broad distribution ranging from 40 mJ/m2 to 120 mJ/m2 and 175 mJ/m2, respectively. In contrast, the dispersive surface energy distribution for whey was very narrow, ranging from only 42.8 mJ/m2 to 45 mJ/m2. The determined yield locus and Mohr's circles indicated that demineralised whey exhibited free flowing powder characteristics, whereas
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0058" target="_blank" >ED2.1.00/03.0058: Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
174
Číslo periodika v rámci svazku
MAY
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
25-30
Kód UT WoS článku
000348088000004
EID výsledku v databázi Scopus
—