Origin of chlorophyll fluorescence in plants at 55 - 75 °C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15410%2F03%3A00001404" target="_blank" >RIV/61989592:15410/03:00001404 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Origin of chlorophyll fluorescence in plants at 55 - 75 °C
Popis výsledku v původním jazyce
The origin of heat-induced chlorophyll fluorescence rise that appears at about 55 - 60 °C during linear heating of leaves, chloroplasts or thylakoids (especially with a reduced content of grana thylakoids) was studied. This fluorescence rise was earlierattributed to photosystem I emission. Our data show that the fluorescence rise originates from chlorophyll a (Chl a) molecules released from Chl-containing protein complexes denaturing at 55 - 60 °C. This conclusion results mainly from the Chl a fluorescence lifetime measurements with barley leaves of different Chl a content and absorption and emission spectra with barley leaves preheated to selected temperatures. This data, supported by the measurements of liposomes with a different Chl a/lipid ratio,suggests that the released Chl a is dissolved in lipids of thylakoid membranes and that with increasing Chl a content in the lipid phase the released Chl a tends to form low-fluorescing aggregates. This is probably the reason for the supp
Název v anglickém jazyce
Origin of chlorophyll fluorescence in plants at 55 - 75 °C
Popis výsledku anglicky
The origin of heat-induced chlorophyll fluorescence rise that appears at about 55 - 60 °C during linear heating of leaves, chloroplasts or thylakoids (especially with a reduced content of grana thylakoids) was studied. This fluorescence rise was earlierattributed to photosystem I emission. Our data show that the fluorescence rise originates from chlorophyll a (Chl a) molecules released from Chl-containing protein complexes denaturing at 55 - 60 °C. This conclusion results mainly from the Chl a fluorescence lifetime measurements with barley leaves of different Chl a content and absorption and emission spectra with barley leaves preheated to selected temperatures. This data, supported by the measurements of liposomes with a different Chl a/lipid ratio,suggests that the released Chl a is dissolved in lipids of thylakoid membranes and that with increasing Chl a content in the lipid phase the released Chl a tends to form low-fluorescing aggregates. This is probably the reason for the supp
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Photochemistry and Photobiology
ISSN
0031-8655
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
68-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—