Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Origin of chlorophyll fluorescence in plants at 55 - 75 °C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15410%2F03%3A00001404" target="_blank" >RIV/61989592:15410/03:00001404 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Origin of chlorophyll fluorescence in plants at 55 - 75 °C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The origin of heat-induced chlorophyll fluorescence rise that appears at about 55 - 60 °C during linear heating of leaves, chloroplasts or thylakoids (especially with a reduced content of grana thylakoids) was studied. This fluorescence rise was earlierattributed to photosystem I emission. Our data show that the fluorescence rise originates from chlorophyll a (Chl a) molecules released from Chl-containing protein complexes denaturing at 55 - 60 °C. This conclusion results mainly from the Chl a fluorescence lifetime measurements with barley leaves of different Chl a content and absorption and emission spectra with barley leaves preheated to selected temperatures. This data, supported by the measurements of liposomes with a different Chl a/lipid ratio,suggests that the released Chl a is dissolved in lipids of thylakoid membranes and that with increasing Chl a content in the lipid phase the released Chl a tends to form low-fluorescing aggregates. This is probably the reason for the supp

  • Název v anglickém jazyce

    Origin of chlorophyll fluorescence in plants at 55 - 75 °C

  • Popis výsledku anglicky

    The origin of heat-induced chlorophyll fluorescence rise that appears at about 55 - 60 °C during linear heating of leaves, chloroplasts or thylakoids (especially with a reduced content of grana thylakoids) was studied. This fluorescence rise was earlierattributed to photosystem I emission. Our data show that the fluorescence rise originates from chlorophyll a (Chl a) molecules released from Chl-containing protein complexes denaturing at 55 - 60 °C. This conclusion results mainly from the Chl a fluorescence lifetime measurements with barley leaves of different Chl a content and absorption and emission spectra with barley leaves preheated to selected temperatures. This data, supported by the measurements of liposomes with a different Chl a/lipid ratio,suggests that the released Chl a is dissolved in lipids of thylakoid membranes and that with increasing Chl a content in the lipid phase the released Chl a tends to form low-fluorescing aggregates. This is probably the reason for the supp

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Photochemistry and Photobiology

  • ISSN

    0031-8655

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    77

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    68-76

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus