Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza spotřebitelské poptávky po pečivu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F00%3A11101002" target="_blank" >RIV/62156489:43110/00:11101002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza spotřebitelské poptávky po pečivu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek je věnován analýze chování českého spotřebitele na trhu pečivem. K vyhodnocení chování spotřebitele jsou využívány standardní charakteristiky (koeficient cenové a příjmové elasticity poptávky, mezní a průměrný sklon k nákupu), jejichž hodnota byla stanovena na základě vytvořeného statisticky otestovaného poptávkového modelu. Základě zjištěných výsledků koeficientů pružnosti lze modelovanou poptávku prohlásit za cenově i příjmově neelastickou. Chlebové pečivo má pro průměrného českého spotřebitele normální charakter, což se odráží v jeho běžných reakcích na změnu ceny tohoto statku. Kromě toho byly analýzou této poptávky odhaleny jisté (i když nepříliš silné) substituční vazby mezi nákupem běžného pečiva a nákupem chlebového pečiva.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of Consumer Demand for Baker´s Products

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with problem of analysis of individual demand function for baker´s products. The bahviour analysis of Czech consumer on this market was analysed using standard mcroeconomic charakteristics (they are marginal, average and elastic ones). Values of these charakteristics were computed on the base of demand model, which was developed and statistically tested by the author. It is concluded taht the demand for baker´s products is inelastic both from viewpoint of prices and consumer´s income. Baker´s product represent normal goods for average Czech consumer. There are some weak relationships of substitution between bread products and roll products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Medzinárodné vedecké dni 2000

  • ISBN

    80-7137-715-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku