Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Healthy life style and buying behaviour in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F08%3A00126368" target="_blank" >RIV/62156489:43110/08:00126368 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Healthy life style and buying behaviour in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Autoři analyzovali informace Českého statistického úřadu o spotřebě vybraných druhů potravin, nápojů a cigaret formou sekundární analýzy. Snahou bylo posoudit trendy spotřeby i jejich možné dopady na zdravotní stav jednotlivce a zároveň také porovnat spotřební chování v České republice se situací v EU. Z uvedených analýz je patrné, že ve vybraných statistických údajích vývoje spotřeby potravin, nápojů a cigaret v České republice za posledních osm let, resp. od roku 1990 nejsou tendence ke zdravému životnímu stylu jednoznačné a hlavně nijak výrazné. Ve vztahu ke zdravému životnímu stylu u nás tedy existuje rozpor mezi deklarovanou preferencí této hodnoty, jak o tom svědčí výsledky výzkumů Sociologického ústavu Akademie věd ČR, a údaji Českého statistického úřadu o reálném chování našich spotřebitelů. Jsou oblasti, jako spotřeba nealkoholických nápojů a masa, v nichž se projevují změny k lepšímu. Ve velké většině sledovaných oblastí alkoholické nápoje, ovoce a zelenina, jedlé oleje, ryby

  • Název v anglickém jazyce

    Healthy life style and buying behaviour in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The authors analyze and interpret the data of the Czech Statistical Office about the consumption of the selected foods in the form of secondary analysis. The effort was to take into account the assessment of the trends as well as to deduce their possibleimpact on the health condition of an individual. From the analyses mentioned, it is obvious that in the selected statistical data of the development of food and beverages consumption in the Czech Republic the tendencies towards healthy life style have not been unambiguous or significant within the last eight years. zdraví, zdravý životní styl, spotřeba potravin, spotřeba nápojů, spotřeba cigaret, civilizační nemoci

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agricultural economics : Zemědělská ekonomika

  • ISSN

    0139-570X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    370

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus