Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chromatografické metody stanovení biogenních aminů v masných výrobcích během fermentace a dlouhodobého skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000832" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000832 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chromatografické metody stanovení biogenních aminů v masných výrobcích během fermentace a dlouhodobého skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Liquid chromatographic procedures employing two derivatisation reagents dansylchloride and phthalaldehyde (OPA) were compared and applied for the determination of biogenic amines in meat products during fermentation and long term storage. Both methods give the similar results in terms of limits of detection, repeatability, recovery and accuracy. Secondary amines (spermine and spermidine) do not react with phthalaldehyde thus their LC determination after derivatization with dansylchloride is only possible. The content of secondary amines during fermentation and/or long term storage is nearly constant or slightly decreases, thus their determination in both cases is not necessarry. Liqiud chromatographic procedure emloying derivatization with phthalaldehyde (OPA) is faster, much simpler in term of pretreatment of samples and it can be fully automated using an inteligent autosampler.

  • Název v anglickém jazyce

    Chromatographic Method of Determination of Biogenic Amines in Meat Products During Fermentation and Long-term Storage (in Czech).

  • Popis výsledku anglicky

    Liquid chromatographic procedures employing two derivatisation reagents dansylchloride and phthalaldehyde (OPA) were compared and applied for the determination of biogenic amines in meat products during fermentation and long term storage. Both methods give the similar results in terms of limits of detection, repeatability, recovery and accuracy. Secondary amines (spermine and spermidine) do not react with phthalaldehyde thus their LC determination after derivatization with dansylchloride is only possible. The content of secondary amines during fermentation and/or long term storage is nearly constant or slightly decreases, thus their determination in both cases is not necessarry. Liqiud chromatographic procedure emloying derivatization with phthalaldehyde (OPA) is faster, much simpler in term of pretreatment of samples and it can be fully automated using an inteligent autosampler.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    98

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    432-437

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus