Produkční efekt diety u telat s doplňkem kvasinkové kultury Saccharomyces cerevisiae.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001621" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001621 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkční efekt diety u telat s doplňkem kvasinkové kultury Saccharomyces cerevisiae.
Popis výsledku v původním jazyce
V krmném pokusu s telaty plemene Holstein v období rostlinné výživy byl testován přídavek kvasinkové kultury Saccharomyces cerevisiae strain 47 na užitkovost, zejména denní přírůstek, konverzi krmiv a kondici telat. Byla zkrmována dieta na bázi 3 kg kvalitní kukuřičné siláže, 5,5 kg travní senáže, 1 kg lučního sena a 1,6 kg doplňkové startérové směsi ČOT B. Kvasinková kultura Saccharomyces cerevisiae byla přidána do startérové směsi v dávce 1 kg/t. Každé tele v pokusné skupině denně přijalo 1,6 g. Přídavek kvasinkového preparátu v dávce 1 kg/t startérové směsi ČOT telatům plemene Holstein statisticky nevýznamně zvýšil denní přírůstky a zlepšil konverzi (2,16 vs. 2,19 kg/kg přírůstku) směsi. V krmné dietě byla konstatována relativně vysoká koncentrace vlákniny a také vysoká molární koncentrace kvasných kyselin ze zkrmovaných siláží. Statisticky významné rozdíly nebyly zjištěny ani mezi průměry konečné živé hmotnosti telat pokusné i kontrolní skupiny (P> 0.05). Telata v pokusné skupině m
Název v anglickém jazyce
Production effects in calves fed on diets supplemented with the culture yeast Saccharomyces cerevisiae.
Popis výsledku anglicky
Effects of a yeast culture (Saccharomyces cerevisiae, Strain 47) on performance (especially on daily gains, feed conversion and condition) were tested in an experiment with a group of Holstein calves within the period of plant nutrition. Animals receiveda diet consisting of 3 kg of good maize silage, 5.5 kg of grass haylage, 1 kg of meadow hay and 1.6 kg of supplementary starter feed mixture ČOT B. The yeast culture was added to the starter in the dose of 1 kg.t-1. This means that each experimental calf received 1.6 g of yeast culture per day. The supplement of yeast culture showed a positive effect on daily gains and on the final body weight of calves; however, the differences were statistically not significant (P>0.05). In control and experimental groups, the mean conversion rates of concentrate were 2.19 kg and 2.13 kg, respectively. The difference was not significant. The difference in final live body weights of calves in the control and experimental groups was also not significan
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Dni výživy a veterinárnej dietetiky "VI."
ISBN
80-8088-009-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
154-159
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
7. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—