Vliv přídavku kvasinkové kultury na užitkovost telat.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001639" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001639 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku kvasinkové kultury na užitkovost telat.
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu s telaty plemene Holstein v období rostlinné výživy byl testován vliv přídavku kvasinkové kultury Sacharomyces cerevisiae (kmen 47) na užitkovost, zejména denní přírůstek, konverzi krmiv a kondici telat. Byla zkrmována dieta na bázi 3 kg kvalitní kukuřičné siláže, 5,5 kg travní senáže, 1 kg lučního sena a 1,6 kg doplňkové startérové směsi ČOT B. Kvasinková kultura Sacharomyces cerevisiae byla přidána do startérové směsi v dávce 1 g/kg. Každé tele v pokusné skupině denně přijalo 1,6 g. Přídavekkvasinkového preparátu do startérové směsi ČOT telatům plemene Holstein statisticky nevýznamně zvýšil denní přírůstky (7,41+-0,056 kg) ve srovnání s přírůstky telat kontrolní skupiny (0,729+-0,058 kg) a zlepšil konverzi směsi (2,16 kg/kg přírůstku) u pokusné skupiny oproti kontrolní skupině (2,19 kg/kg přírůstku). V krmné dietě byla konstatována relativně vysoká koncentrace vlákniny a také vysoká molární koncentrace kvasných kyselin ze zkrmovaných siláží. Statisticky významné rozdíly neb
Název v anglickém jazyce
The effect of yeast culture on the calf performance
Popis výsledku anglicky
In the present study, examined was the effect of a yeast culture (Saccharomyces cerevisiae, Strain 47) on performance (especially on daily gains, feed conversion and condition) in an experiment with a group of Holstein calves within the period of plant nutrition. Animals received a diet consisting of 3 kg of good maize silage, 5.5 kg of grass haylage, 1 kg of meadow hay and 1.6 kg of supplementary starter feed mixture ČOT B. The yeast culture was added to the starter in the dose of 1 g.kg-1. This meansthat each experimental calf received 1.6 g of yeast culture per day. The supplement of yeast culture showed a positive effect on daily gains and on the final body weight of calves; however, the differences were statistically not significant (P>0.05). Incontrol and experimental groups, the mean conversion rates of concentrate were 2.19 kg and 2.13 kg, respectively. There was no difference in feed intake and feed conversion efficiency. The difference in final live body weights of calves i
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
101-106
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—