Odraz hnojení sírou na výnos a obsah dusičnanů u cibule kuchyňské (Allium cepa, L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002101" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002101 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odraz hnojení sírou na výnos a obsah dusičnanů u cibule kuchyňské (Allium cepa, L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem vegetačního nádobového pokusu bylo posoudit účinnost tří odstupňovaných hladin síry v půdě, při konstantní výživě dusíkem, na výnos a obsah dusičnanů v cibuli odrůdy Štutgartská. Přirozený obsah síranové síry (S-SO42-) v půdě 18.3 mg.kg-1 (S0 - kontrola) byl navýšen aplikací síranu amonného na 40 (S1), resp. 60 mg S.kg-1 (S2). Dusík byl vybilancován na jednotnou hladinu 0.6 g N na nádobu. Zvýšené hladiny S v půdě se statisticky vysoce průkazně odrazily na průměrném nárůstu hmotnosti jedné cibule o19.3% (S1) -- 21.2% (S2) oproti kontrole, přičemž mezi úrovní S1 a S2 již nebyly signifikantní diference. Statisticky průkazný (P0.05) nárůst průměru cibulí (mm) o 8.3% byl zaznamenán pouze ve spojení s variantou S1 oproti S0. Koncentrace dusičnanů v cibulích klesala po aplikaci síry statisticky vysoce signifikantně (P0.01) o 21% (S1) -- 33.1% (S2) oproti S0, přičemž u žádné z variant nebyl překročen povolený limit. Aplikace síranové síry na úroveň 40 mg S na kilogram zeminy se pozitivn
Název v anglickém jazyce
EFFECT OF SULPHUR FERTILIZATION ON THE YIELD AND NITRAT CONTENT OF ONION (ALLIUM CEPA, L.)
Popis výsledku anglicky
The objective of the vegetation pot trial was to estimate the effect of three graduated levels of sulphur in the soil, under constant nitrogen nutrition, on the yields and on the content of nitrates in onion, variety Štutgartská. The natural level of sulphate sulphur (S-SO42-) in the soil was 18.3 mg.kg-1 (S0 - control) and with applications of ammonium sulphate was increased to 40 and 60 mg S.kg-1 in variants S1 and S2, respectively. Nitrogen was balanced to a uniform level of 0.6 g N per pot. Increased levels of S in the soil had a statistically highly significant effect on the average increase in the weight of one onion, i.e. by 19.3% and 21.2% in S1 and S2, respectively, compared with the control, there being no significant differences between levels S1 and S2. An increase in the diameter of the onions (in mm) by 8.3% was statistically significant (P0.05) only in variant S1 compared with S0. After the application of sulphur the concentration of nitrate in the onions showed a statis
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Veda mladých 2004
ISBN
80-8069-419-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
248-251
Název nakladatele
SPU Nitra
Místo vydání
Topoľčianky
Místo konání akce
Topoľčianky
Datum konání akce
7. 10. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—