Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of nitrogen and sulphur fertilisation on yields, nitrates and cysteine and methionine content in onion (Allium cepa L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A43871980" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:43871980 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of nitrogen and sulphur fertilisation on yields, nitrates and cysteine and methionine content in onion (Allium cepa L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study explored the interactive effects of two doses of nitrogen and two levels of soil sulphur on onion yields, nitrate content and concentration of the amino acids cysteine and methionine under accurately controlled conditions. Onions were cultivated in Mitscherlich pots with 6 kg of soil with a low content of S-SO42- (5 ppm, S0) or a high content (30 ppm, S1) with added doses of 0.6 (N1) and 1.2 (N2) g N pot-1 as (NH4)2SO 4 and NH4NO3. There were no significant differences (P<0.05) in onion yields between the two N doses. The higher sulphur content (S1) increased yields by 7.0-8.4% compared with S0 for both doses of nitrogen. The nitrate content in fresh onion increased with nitrogen dose (225 and 566 mg NO3- kg -1 for N1 and N2 respectively). High sulphur reduced the nitrate content of onions by 19.3-20.5% depending on nitrogen dose. The contents of cysteine and methionine increased by on average 39.1% and 25%, respectively, with increasing nitrogen dose. Soil sulphur content d

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of nitrogen and sulphur fertilisation on yields, nitrates and cysteine and methionine content in onion (Allium cepa L.)

  • Popis výsledku anglicky

    This study explored the interactive effects of two doses of nitrogen and two levels of soil sulphur on onion yields, nitrate content and concentration of the amino acids cysteine and methionine under accurately controlled conditions. Onions were cultivated in Mitscherlich pots with 6 kg of soil with a low content of S-SO42- (5 ppm, S0) or a high content (30 ppm, S1) with added doses of 0.6 (N1) and 1.2 (N2) g N pot-1 as (NH4)2SO 4 and NH4NO3. There were no significant differences (P<0.05) in onion yields between the two N doses. The higher sulphur content (S1) increased yields by 7.0-8.4% compared with S0 for both doses of nitrogen. The nitrate content in fresh onion increased with nitrogen dose (225 and 566 mg NO3- kg -1 for N1 and N2 respectively). High sulphur reduced the nitrate content of onions by 19.3-20.5% depending on nitrogen dose. The contents of cysteine and methionine increased by on average 39.1% and 25%, respectively, with increasing nitrogen dose. Soil sulphur content d

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta Horticulturae

  • ISBN

    978-90-6605-742-5

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    297-304

  • Název nakladatele

    International Society for Horticultural Science

  • Místo vydání

    Leuven

  • Místo konání akce

    Malmö

  • Datum konání akce

    22. 9. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000313515600037