Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002734" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002734 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/04:#0000103

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přibližně 80 % sušiny ječného zrna tvoří polysacharidy (glykany). Jsou tvořeny velkým počtem kovalentně vázaných monosacharidových jednotek a jejich molekulová hmotnost dosahuje až několika milionů daltonů. Jejich strukturní role je nepostradatelná pro všechny organismy, ale zejména pro rostliny. Beta-glukany byly stanoveny metodou FIA, pentosany spektroskopickou metodou podle Douglase ve vzorcích odebraných z obilek individuálně vysetých a sklízených rostlin a rovněž z obilek rostlin setých strojem a sklizených hromadně z parcel o velikosti 10 m2. Použité odrůdy patřily jednak k odrůdám sladovnického typu (Kompakt a Krona) pěstované běžně v ČR, dále to byly odrůdy potravinářského typu získané z USA (Wabet, Wanubet, Washonubet) a třetí skupinu tvořilylinie vyšlechtěné z obou předchozích skupin na Ústavu pěstování a šlechtění rostlin MZLU v Brně. Rostliny byly vypěstovány v polních pokusech na ŠP MZLU Brno v Žabčicích bez aplikace chemických prostředků (bez pesticidů a anorganických hn

  • Název v anglickém jazyce

    Content of non-starch polysaccharides in a new lines of spring barley grain

  • Popis výsledku anglicky

    Nutritiously valuable substances contained in barley caryopses, for example non-starch polysaccharides, particularly arabinoxylans and b-glucans, affect favourably human health. Direct consummation of a barley grain and food produced from it is thereforesignificant not only for prevention but also for treatment of widespread civilization diseases as for example neologisms, 2nd type diabetes mellitus, heart and circulation system diseases. The target of this study was to assess arabinoxylan and b-glucancontent variability in caryopses of spring barley lines. Varieties and lines grown in the School Agricultural Station of MUAF in Žabčice were used for determination of the content of the two above-mentioned hemicellulose polysaccharides. The evaluated varieties Kompakt and Krona were high yield donors with a low portion of B-glucans in dry matter of caryopses. The varieties Wabet, Wanubet, and Washonubet are materials from the USA, they are characterized by the presence of gene waxy and

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC1096" target="_blank" >QC1096: Výzkum faktorů optimalizace kvality produkce obilovin v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    80-902436-9-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    75-75

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o. Troubsko

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku