Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VÝZNAM DUSÁNÍ A PŘÍDAVKU KYSELINY BENZOOVÉ JAKO SILÁŽNÍHO ADITIVA NA KVALITU SILÁŽÍ Z CUKROVARSKÝCH ŘÍZKŮ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00004024" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00004024 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VÝZNAM DUSÁNÍ A PŘÍDAVKU KYSELINY BENZOOVÉ JAKO SILÁŽNÍHO ADITIVA NA KVALITU SILÁŽÍ Z CUKROVARSKÝCH ŘÍZKŮ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cukrovarské řízky čerstvé nebo silážované, se vyznačují vysokou krmnou hodnotou. Jsou srovnatelné v obsahu dusíkatých látek s krmným ječmenem, mají příznivou koncentraci energie (vyšší než 6,2 MJ NEL/kg sušiny) a relativně vyšší obsah (180-260g/kg sušiny) vlákniny (PODKOWKA et al. 1999; DRENNAN, 1981). Dusíkaté látky jsou tvořeny především bílkovinami, neboť amidické látky jsou většinou vyextrahovány při difúzi řízků. Vysoký obsah dusíkatých látek v sušině řízků zdůvodňuje FLÁM (1986) koagulací nativních rozpustných dusíkatých látek při extrakci sacharózy za vyšší teploty. Významnou složkou cukrovarských řízků jsou především bezdusíkaté látky výtažkové, tvořené zejména hemicelulózou a galaktany. Kvalitní řízkové siláže se vyznačují příznivými dietetickými účinky a mohou u přežvýkavců eliminovat některé rušivé vlivy při trávení v bachoru. Významnou vlastností cukrovarských řízků, resp. siláží, je jejich příznivý stimulační vliv na sekreci mléka a jeho složení (MURPHY, 1986). De BRABENDE

  • Název v anglickém jazyce

    THE IMPORTANCE OF PPRESSING AND BENZOIC ACID SUPPLEMENTATION AS ADDITIVE ON THE SUGAR BEET PULP SILAGES QUALITY

  • Popis výsledku anglicky

    In the present study, examined was the effect of ppressing of sugar beet pulp and supplementation of benzoic acid (1 g/kg) on the fermentation quality of silages made from sugar beet pulp, and it was compared with the control silage. The experimental silages had a better sensuous evaluation than the control one. In the silages treated chemically with benzoic acid, a statistically significantly (P<0.01) higher dry matter content, the lowest pH value and the higher (P<0.01) value of lactic acid, but the lowest of all acid contents in dry matter were found after the 181nd day storage from the trial set. The statistically significantly (P<0.01) highest lactic acid content (59.05) as well as the highest ratio of LA/VFA (1.28+0.02) were found in the silage with benzoic acid during this period under study. Lactic acid constituted the highest percentage (P<0.01) of all fermentation acids in the treated silage with benzoic acid additive (56,20+0.47) in comparison with untreated (22.70+0.77) con

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VI. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    80-7305-521-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    25-32

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    VFU Brno

  • Datum konání akce

    5. 5. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku