VÝZNAM DUSÁNÍ A PŘÍDAVKU KYSELINY BENZOOVÉ JAKO SILÁŽNÍHO ADITIVA NA KVALITU SILÁŽÍ Z CUKROVARSKÝCH ŘÍZKŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00004024" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00004024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VÝZNAM DUSÁNÍ A PŘÍDAVKU KYSELINY BENZOOVÉ JAKO SILÁŽNÍHO ADITIVA NA KVALITU SILÁŽÍ Z CUKROVARSKÝCH ŘÍZKŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Cukrovarské řízky čerstvé nebo silážované, se vyznačují vysokou krmnou hodnotou. Jsou srovnatelné v obsahu dusíkatých látek s krmným ječmenem, mají příznivou koncentraci energie (vyšší než 6,2 MJ NEL/kg sušiny) a relativně vyšší obsah (180-260g/kg sušiny) vlákniny (PODKOWKA et al. 1999; DRENNAN, 1981). Dusíkaté látky jsou tvořeny především bílkovinami, neboť amidické látky jsou většinou vyextrahovány při difúzi řízků. Vysoký obsah dusíkatých látek v sušině řízků zdůvodňuje FLÁM (1986) koagulací nativních rozpustných dusíkatých látek při extrakci sacharózy za vyšší teploty. Významnou složkou cukrovarských řízků jsou především bezdusíkaté látky výtažkové, tvořené zejména hemicelulózou a galaktany. Kvalitní řízkové siláže se vyznačují příznivými dietetickými účinky a mohou u přežvýkavců eliminovat některé rušivé vlivy při trávení v bachoru. Významnou vlastností cukrovarských řízků, resp. siláží, je jejich příznivý stimulační vliv na sekreci mléka a jeho složení (MURPHY, 1986). De BRABENDE
Název v anglickém jazyce
THE IMPORTANCE OF PPRESSING AND BENZOIC ACID SUPPLEMENTATION AS ADDITIVE ON THE SUGAR BEET PULP SILAGES QUALITY
Popis výsledku anglicky
In the present study, examined was the effect of ppressing of sugar beet pulp and supplementation of benzoic acid (1 g/kg) on the fermentation quality of silages made from sugar beet pulp, and it was compared with the control silage. The experimental silages had a better sensuous evaluation than the control one. In the silages treated chemically with benzoic acid, a statistically significantly (P<0.01) higher dry matter content, the lowest pH value and the higher (P<0.01) value of lactic acid, but the lowest of all acid contents in dry matter were found after the 181nd day storage from the trial set. The statistically significantly (P<0.01) highest lactic acid content (59.05) as well as the highest ratio of LA/VFA (1.28+0.02) were found in the silage with benzoic acid during this period under study. Lactic acid constituted the highest percentage (P<0.01) of all fermentation acids in the treated silage with benzoic acid additive (56,20+0.47) in comparison with untreated (22.70+0.77) con
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VI. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-521-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
25-32
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
VFU Brno
Datum konání akce
5. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—