Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv chemické konzervace na fermentační proces a kvalitu silážovaných cukrovarských řízků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200011" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv chemické konzervace na fermentační proces a kvalitu silážovaných cukrovarských řízků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V pokusu s lisovanmými řízky byl sledován konzervační efekt kyseliny mravenčí, sodné soli kys. akrylové a směsi kyseliny mravenčí a octové na kvalitu fermentačnmího procesu. Konzervací chemickými prostředky došlo k průkaznému (P<0,05) snížení tvorby všech kvasných kyselin. Produkce kyseliny mléčné byla u siláže s přídavkem kyseliny mravenčí v porovnání s otatními silážemi silně redukována a byl tím prokázán inhibiční účinek na fermentaci. Přídavek organických kyselin, zejména kyseliny mravenčí, způsobilv podmínkách našeho pokusu také významné (P<0,05) snížení tvorby alkoholu ve srovnání s neošetřenou kontrolou. Akrylan sodný jako silážní prostředek významně (P<0,05) snížil v porovnání s kontrolní siláží tvorbu kyseliny mléčné a octové. Poměr KM/TMK byl u této siláže významně vyšší (P<0,05). Přidané organické kyseliny, ale také směs kyselin k silážovaným lisovaným cukrovarským řízkům, vedly ke zlepšení fermentačního procesu a snížení strukturálních změn ve srovnání s kontrolní siláží.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of chemical preservation on fermentation process and quality of ensilaged sugar beet pulp.

  • Popis výsledku anglicky

    In the present study, examined was the effect of formic acid, Na-acrylat, and of formic (9%) and acetic (62%) acids mixture on the fermentation quality of silages made from pressed sugar beet pulp. In the silages treated chemicaly with formic acid the lower value of lactic, and acetic acid and value of all acids contents in dry matter were found after the 164nd day from the trial set. The statistically significantly (P<0.05) highest lactic acid (LA) content (1.17+ 0.06 %), and acetic acid (1.72+0.09 %),butyric acid (0.44+0.04 %) as well as the highest content of VFA (2.16+0.11) were found in the control silage. The highest ratio of LA/VFA (0.72+0.06) were found in the silage with Na-acrylat during this period under study. LA constituted the highest percentage of all fermentation acids in the silage with Na-acrylat (40.81 %) and with formic acid additive (39.13 %). The highest (P<0.05) content of undesirable butyric acid was found in control silage (0.44+0.04).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    119-126

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus