Vliv chemické konzervace na fermentační proces a kvalitu silážovaných cukrovarských řízků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200011" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv chemické konzervace na fermentační proces a kvalitu silážovaných cukrovarských řízků
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu s lisovanmými řízky byl sledován konzervační efekt kyseliny mravenčí, sodné soli kys. akrylové a směsi kyseliny mravenčí a octové na kvalitu fermentačnmího procesu. Konzervací chemickými prostředky došlo k průkaznému (P<0,05) snížení tvorby všech kvasných kyselin. Produkce kyseliny mléčné byla u siláže s přídavkem kyseliny mravenčí v porovnání s otatními silážemi silně redukována a byl tím prokázán inhibiční účinek na fermentaci. Přídavek organických kyselin, zejména kyseliny mravenčí, způsobilv podmínkách našeho pokusu také významné (P<0,05) snížení tvorby alkoholu ve srovnání s neošetřenou kontrolou. Akrylan sodný jako silážní prostředek významně (P<0,05) snížil v porovnání s kontrolní siláží tvorbu kyseliny mléčné a octové. Poměr KM/TMK byl u této siláže významně vyšší (P<0,05). Přidané organické kyseliny, ale také směs kyselin k silážovaným lisovaným cukrovarským řízkům, vedly ke zlepšení fermentačního procesu a snížení strukturálních změn ve srovnání s kontrolní siláží.
Název v anglickém jazyce
Influence of chemical preservation on fermentation process and quality of ensilaged sugar beet pulp.
Popis výsledku anglicky
In the present study, examined was the effect of formic acid, Na-acrylat, and of formic (9%) and acetic (62%) acids mixture on the fermentation quality of silages made from pressed sugar beet pulp. In the silages treated chemicaly with formic acid the lower value of lactic, and acetic acid and value of all acids contents in dry matter were found after the 164nd day from the trial set. The statistically significantly (P<0.05) highest lactic acid (LA) content (1.17+ 0.06 %), and acetic acid (1.72+0.09 %),butyric acid (0.44+0.04 %) as well as the highest content of VFA (2.16+0.11) were found in the control silage. The highest ratio of LA/VFA (0.72+0.06) were found in the silage with Na-acrylat during this period under study. LA constituted the highest percentage of all fermentation acids in the silage with Na-acrylat (40.81 %) and with formic acid additive (39.13 %). The highest (P<0.05) content of undesirable butyric acid was found in control silage (0.44+0.04).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
119-126
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—