Influence of chemical preservation on fermentation process and quality of ensilaged sugar beet pulp.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200040" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
polština
Název v původním jazyce
Wplyw preparatów chemicznych na przebieg fermentacji oraz jakosc kiszonek z wyslodków buraczanych
Popis výsledku v původním jazyce
Podsumowujac, nalezy stwierdzič, ze kwas mrówkowy oraz mieszania kwasów organicznych maja pozytywny wplyw na process zakiszania wyslodkow buraczanych o malej zawartosci suchej masy. Dodatki te powoduja organiczenie niekorzystnego rozkladu pektyn i zmniejszaja ilosč wytwarzanego kwasu octowego oraz alkoholu w kiszonkach. Dodatek soli sodowej kwasu akrylowego do zakiszanych wyslodkow równiez powoduje poprawe ich jakosci, ale nie tak znaczna jak pozostale analizowane preparaty chemiczny.
Název v anglickém jazyce
Influence of chemical preservation on fermentation process and quality of ensilaged sugar beet pulp.
Popis výsledku anglicky
In the present study, examined was the effect of formic acid, acrylic acid and of formic and acetic (62 %) mixture on the fermentation quality of silages made from pressed sugar beet pulp. In the silages treated chemically with formic acid, a statistically not significantly (P <0.05) lower pH value and the lower value of lactic acid, and acetic acid And value of all acids contents in dry matter were found after the 164nd day from the trial set. The statistically significantly (P<0.05) highest acetic acid (1.72 + 0.02 %), undesirable butyric acid content (0.44 + 0.02 %) as well as tahe highes content of VFA (2.16 + 0.02 %) were found in the control silage. The control silage contained (P<0.05) moreover also the most alcohol (0.56+ 0.18 %). This controlsilage ere evaluated to be of a very low quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Folia Universitatis Agriculturae Stetinensis 233
ISSN
1506-1698
e-ISSN
—
Svazek periodika
45
Číslo periodika v rámci svazku
listopadz
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
135-142
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—