Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití laskavce (Amaranthus L.) ve výživě monogastrických zvářat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00004863" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00004863 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití laskavce (Amaranthus L.) ve výživě monogastrických zvářat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The purpose of the present study was to determine balance and digestibility of diets containing raw or popped amaranth grain in broiler chickens, to test the possibility to replace animal protein with amaranth in the diets for pigs and to detect its potential effect on the performance, health status and feed conversion. The following characteristics were established in raw and popped amaranth grain: crude protein (158.1 and 168.5 g/kg), ether extract (71.5 and 69.4 g/kg), neutral detergent fibre (NDF) (99.2 and 111.8 g/kg), cellulose (86.6 and 60.0 g/kg), and essential amino acids (Cys 4.2 and 4.1, Thr 6.0 and 6.5, Ala 8.8 and 9.2, Val 6.8 and 7.4, Ile 5.2 and 5.6, Lys 9.2 and 8.8, Arg 12.8 and 14.2 g/kg). In vitro protein digestibility was 68.1 and 50.6% in raw and popped amaranth grain, respectively. In balance trials with male broiler chickens ROSS 308, the following coefficients of apparent digestibility (%) were determined for control and experimental diets containing 0, 10%

  • Název v anglickém jazyce

    The use of amaranth (Amaranthus L.) for feeding of monogastric

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of the present study was to determine balance and digestibility of diets containing raw or popped amaranth grain in broiler chickens, to test the possibility to replace animal protein with amaranth in the diets for pigs and to detect its potential effect on the performance, health status and feed conversion. The following characteristics were established in raw and popped amaranth grain: crude protein (158.1 and 168.5 g/kg), ether extract (71.5 and 69.4 g/kg), neutral detergent fibre (NDF) (99.2 and 111.8 g/kg), cellulose (86.6 and 60.0 g/kg), and essential amino acids (Cys 4.2 and 4.1, Thr 6.0 and 6.5, Ala 8.8 and 9.2, Val 6.8 and 7.4, Ile 5.2 and 5.6, Lys 9.2 and 8.8, Arg 12.8 and 14.2 g/kg). In vitro protein digestibility was 68.1 and 50.6% in raw and popped amaranth grain, respectively. In balance trials with male broiler chickens ROSS 308, the following coefficients of apparent digestibility (%) were determined for control and experimental diets containing 0, 10%

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Dni výživy zvierat. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie

  • ISBN

    80-8069-529-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    62-62

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Ráčkova dolina

  • Datum konání akce

    16. 6. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku