Využití laskavce (Amaranthus L.) ve výživě monogastrických zvářat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00004863" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00004863 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití laskavce (Amaranthus L.) ve výživě monogastrických zvářat
Popis výsledku v původním jazyce
The purpose of the present study was to determine balance and digestibility of diets containing raw or popped amaranth grain in broiler chickens, to test the possibility to replace animal protein with amaranth in the diets for pigs and to detect its potential effect on the performance, health status and feed conversion. The following characteristics were established in raw and popped amaranth grain: crude protein (158.1 and 168.5 g/kg), ether extract (71.5 and 69.4 g/kg), neutral detergent fibre (NDF) (99.2 and 111.8 g/kg), cellulose (86.6 and 60.0 g/kg), and essential amino acids (Cys 4.2 and 4.1, Thr 6.0 and 6.5, Ala 8.8 and 9.2, Val 6.8 and 7.4, Ile 5.2 and 5.6, Lys 9.2 and 8.8, Arg 12.8 and 14.2 g/kg). In vitro protein digestibility was 68.1 and 50.6% in raw and popped amaranth grain, respectively. In balance trials with male broiler chickens ROSS 308, the following coefficients of apparent digestibility (%) were determined for control and experimental diets containing 0, 10%
Název v anglickém jazyce
The use of amaranth (Amaranthus L.) for feeding of monogastric
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to determine balance and digestibility of diets containing raw or popped amaranth grain in broiler chickens, to test the possibility to replace animal protein with amaranth in the diets for pigs and to detect its potential effect on the performance, health status and feed conversion. The following characteristics were established in raw and popped amaranth grain: crude protein (158.1 and 168.5 g/kg), ether extract (71.5 and 69.4 g/kg), neutral detergent fibre (NDF) (99.2 and 111.8 g/kg), cellulose (86.6 and 60.0 g/kg), and essential amino acids (Cys 4.2 and 4.1, Thr 6.0 and 6.5, Ala 8.8 and 9.2, Val 6.8 and 7.4, Ile 5.2 and 5.6, Lys 9.2 and 8.8, Arg 12.8 and 14.2 g/kg). In vitro protein digestibility was 68.1 and 50.6% in raw and popped amaranth grain, respectively. In balance trials with male broiler chickens ROSS 308, the following coefficients of apparent digestibility (%) were determined for control and experimental diets containing 0, 10%
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Dni výživy zvierat. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie
ISBN
80-8069-529-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
62-62
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Ráčkova dolina
Datum konání akce
16. 6. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—