Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota zrna amarantu (genus Amaranthus L.) u kuřecích brojlerů

Popis výsledku

U surového a popovaného amarantového zrna byly zjištěny hladiny dusíkatých látek (158.1 a 168.5 g/kg), tuku (71.5 a 69.4 g/kg), NDF (99.2 a 111.8 g/kg), celulózy (86.6 a 60.0 g/kg) a esenciálních aminokyselin (Cys 4.2 a 4.1, Thr 6.0 a 6.5, Ala 8.8 a 9.2,Val 6.8 a 7.4, Ile 5.2 a 5.6, Lys 9.2 a 8.8, Arg 12.8 a 14.2 g/kg). In vitro stanovená stravitelnost dusíkatých látek byla 68.1 a 50.6%. V bilančních pokusech na kuřecích brojlerech ROSS 308 byly pro kontrolní a pokusné diety obsahující 0,10% surového a10% popovaného amarantového zrna, stanoveny koeficienty bilanční stravitelnosti (%): dusíkatých látek 85.4, 86.5 a 83.0, tuku 88.3, 88.2 a 86.1, NDF 21.2, 27.6 a 15.9, celulozy 25.0, 38.4 a 36.3, bezdusíkatých látek výtažkových 76.1, 82.6 a 81.1,organickéhmoty 77.3, 81.8 a 80.6 a bruttoenergie 77.5, 80.6 a 78.2.

Klíčová slova

amaranth grainnutrientsamino acidsdigestibilitychromium oxideheat treatment

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional value of amaranth (genus Amaranthus L.) grain in the broiler chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The following characteristics were established in raw and popped amaranth grain: crude protein (158.1 and 168.5 g/kg), ether extract (71.5 and 69.4 g/kg), neutral detergent fibre (NDF) (99.2 and 111.8 g/kg), cellulose (86.6 and 60.0 g/kg), and essentialamino acids (Cys 4.2 and 4.1, Thr 6.0 and 6.5, Ala 8.8 and 9.2, Val 6.8 and 7.4, Ile 5.2 and 5.6, Lys 9.2 and 8.8, Arg 12.8 and 14.2 g/kg). In vitro protein digestibility was 68.1 and 50.6% in raw, and popped amaranth grain, respectively. In balancetrialswith broiler chickens ROSS 308, the following coefficients of apparent digestibility (%) were determined for control, and experimental diets containing 0, 10% raw, and 10% popped amaranth: crude protein 85.4, 86.5 and 83.0, ether extract 88.3,88.2 and 86.1, NDF 21.2, 27.6 and 15.9, cellulose 25.0, 38.4 and 36.3, nitrogen free extractives 76.1, 82.6 and 81.1, organic matter 77.3, 81.8 and 80.6, gross-energy 77.5, 80.6 and 78.2.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional value of amaranth (genus Amaranthus L.) grain in the broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    The following characteristics were established in raw and popped amaranth grain: crude protein (158.1 and 168.5 g/kg), ether extract (71.5 and 69.4 g/kg), neutral detergent fibre (NDF) (99.2 and 111.8 g/kg), cellulose (86.6 and 60.0 g/kg), and essentialamino acids (Cys 4.2 and 4.1, Thr 6.0 and 6.5, Ala 8.8 and 9.2, Val 6.8 and 7.4, Ile 5.2 and 5.6, Lys 9.2 and 8.8, Arg 12.8 and 14.2 g/kg). In vitro protein digestibility was 68.1 and 50.6% in raw, and popped amaranth grain, respectively. In balancetrialswith broiler chickens ROSS 308, the following coefficients of apparent digestibility (%) were determined for control, and experimental diets containing 0, 10% raw, and 10% popped amaranth: crude protein 85.4, 86.5 and 83.0, ether extract 88.3,88.2 and 86.1, NDF 21.2, 27.6 and 15.9, cellulose 25.0, 38.4 and 36.3, nitrogen free extractives 76.1, 82.6 and 81.1, organic matter 77.3, 81.8 and 80.6, gross-energy 77.5, 80.6 and 78.2.

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    568-573

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Základní informace

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GH - Výživa hospodářských zvířat

Rok uplatnění

2005