Nutriční hodnota zrna amarantu (genus Amaranthus L.) u kuřecích brojlerů
Popis výsledku
U surového a popovaného amarantového zrna byly zjištěny hladiny dusíkatých látek (158.1 a 168.5 g/kg), tuku (71.5 a 69.4 g/kg), NDF (99.2 a 111.8 g/kg), celulózy (86.6 a 60.0 g/kg) a esenciálních aminokyselin (Cys 4.2 a 4.1, Thr 6.0 a 6.5, Ala 8.8 a 9.2,Val 6.8 a 7.4, Ile 5.2 a 5.6, Lys 9.2 a 8.8, Arg 12.8 a 14.2 g/kg). In vitro stanovená stravitelnost dusíkatých látek byla 68.1 a 50.6%. V bilančních pokusech na kuřecích brojlerech ROSS 308 byly pro kontrolní a pokusné diety obsahující 0,10% surového a10% popovaného amarantového zrna, stanoveny koeficienty bilanční stravitelnosti (%): dusíkatých látek 85.4, 86.5 a 83.0, tuku 88.3, 88.2 a 86.1, NDF 21.2, 27.6 a 15.9, celulozy 25.0, 38.4 a 36.3, bezdusíkatých látek výtažkových 76.1, 82.6 a 81.1,organickéhmoty 77.3, 81.8 a 80.6 a bruttoenergie 77.5, 80.6 a 78.2.
Klíčová slova
amaranth grainnutrientsamino acidsdigestibilitychromium oxideheat treatment
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional value of amaranth (genus Amaranthus L.) grain in the broiler chickens
Popis výsledku v původním jazyce
The following characteristics were established in raw and popped amaranth grain: crude protein (158.1 and 168.5 g/kg), ether extract (71.5 and 69.4 g/kg), neutral detergent fibre (NDF) (99.2 and 111.8 g/kg), cellulose (86.6 and 60.0 g/kg), and essentialamino acids (Cys 4.2 and 4.1, Thr 6.0 and 6.5, Ala 8.8 and 9.2, Val 6.8 and 7.4, Ile 5.2 and 5.6, Lys 9.2 and 8.8, Arg 12.8 and 14.2 g/kg). In vitro protein digestibility was 68.1 and 50.6% in raw, and popped amaranth grain, respectively. In balancetrialswith broiler chickens ROSS 308, the following coefficients of apparent digestibility (%) were determined for control, and experimental diets containing 0, 10% raw, and 10% popped amaranth: crude protein 85.4, 86.5 and 83.0, ether extract 88.3,88.2 and 86.1, NDF 21.2, 27.6 and 15.9, cellulose 25.0, 38.4 and 36.3, nitrogen free extractives 76.1, 82.6 and 81.1, organic matter 77.3, 81.8 and 80.6, gross-energy 77.5, 80.6 and 78.2.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of amaranth (genus Amaranthus L.) grain in the broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The following characteristics were established in raw and popped amaranth grain: crude protein (158.1 and 168.5 g/kg), ether extract (71.5 and 69.4 g/kg), neutral detergent fibre (NDF) (99.2 and 111.8 g/kg), cellulose (86.6 and 60.0 g/kg), and essentialamino acids (Cys 4.2 and 4.1, Thr 6.0 and 6.5, Ala 8.8 and 9.2, Val 6.8 and 7.4, Ile 5.2 and 5.6, Lys 9.2 and 8.8, Arg 12.8 and 14.2 g/kg). In vitro protein digestibility was 68.1 and 50.6% in raw, and popped amaranth grain, respectively. In balancetrialswith broiler chickens ROSS 308, the following coefficients of apparent digestibility (%) were determined for control, and experimental diets containing 0, 10% raw, and 10% popped amaranth: crude protein 85.4, 86.5 and 83.0, ether extract 88.3,88.2 and 86.1, NDF 21.2, 27.6 and 15.9, cellulose 25.0, 38.4 and 36.3, nitrogen free extractives 76.1, 82.6 and 81.1, organic matter 77.3, 81.8 and 80.6, gross-energy 77.5, 80.6 and 78.2.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
568-573
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—
Základní informace
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
GH - Výživa hospodářských zvířat
Rok uplatnění
2005