VZTAH BODU MRZNUTÍ K OSTATNÍM SLOŽKÁM MLÉKA A JEHO ZMĚNY VLIVEM LAKTACE U DOJNIC ČESKÉHO STRAKATÉHO A HOLŠTÝNSKÉHO PLEMENE SKOTU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00084376" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00084376 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VZTAH BODU MRZNUTÍ K OSTATNÍM SLOŽKÁM MLÉKA A JEHO ZMĚNY VLIVEM LAKTACE U DOJNIC ČESKÉHO STRAKATÉHO A HOLŠTÝNSKÉHO PLEMENE SKOTU
Popis výsledku v původním jazyce
S cílem kvantifikovat vztah bodu mrznutí mléka (BMM) k dalším složkám mléka a jeho ovlivnění plemenem, pořadím a stadiem laktace jsme vyhodnotili celkem 328 individuálních mléka od dojnic českého strakatého plemene (137) a holštýnského plemene (191). Nejvyšší korelační koeficienty k BMM u celého souboru byly zjištěny u obsahu laktózy (r = 0,600) a tps (r = 0,523). Nižší korelační koeficienty byly zaznamenány u obsahu tuku (r = 0,235), obsahu bílkovin (r = 0,260) a u obsahu močoviny (r = 0,256). U holštýnského plemene byly hodnoty těchto koeficientů výrazně nižší než u českého strakatého plemene. Pořadí laktace, stadium laktace a počet SB vykazovaly zanedbatelné korelační koeficienty k BMM. Průměrná hodnota BMM celého souboru byla --0,534 °C. Plemeno mělo vysoce statisticky průkazný vliv (P<0,01) na BMM (+0,006 °C u plemene C). Pořadí laktace nemělo na BMM průkazný vliv (maximální rozdíl mezi laktacemi činil 0,008 °C). Také u stadia laktace jsme neshledali průkazný vliv na BMM. Na zák
Název v anglickém jazyce
The relationship between freezing point of milk and milk components and its changes during lactation in Czech Pied and Holstein cows.
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to describe the relationship between FPM and milk components and the impact of breed, number and phase of lactation on FPM. We analysed 328 milk samples in total, out of which 137 samples were of Czech Pied cows and 191 samples of Holstein cows. The effect of number and phase of lactation was evaluated for both breeds together. The greatest coefficients of correlation in total were found between FPM and lactose content (r = 0.600) and solids non fat (r = 0.523). Lower coefficients of correlation were found between FPM and milk fat content (r = 0.235), milk protein content (r = 0.260) and urea concentration (r = 0,256). These coefficients were considerably lower in Holstein cows than in Czech Pied cows. The coefficients of correlation between FPM and number and phase of lactation and somatic cells count were insignificant. The total mean value of FPM was --0.534 °C. Breed statistically significantly (P<0.01) affected FPM (+0.006 °C in C breed) and milk fat
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta universitatis agriculturae et silviculturae mendelianae brunensis
ISBN
1211-8516
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
63-70
Název nakladatele
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—