Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VZTAH BODU MRZNUTÍ K OSTATNÍM SLOŽKÁM MLÉKA A JEHO ZMĚNY VLIVEM LAKTACE U DOJNIC ČESKÉHO STRAKATÉHO A HOLŠTÝNSKÉHO PLEMENE SKOTU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00084376" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00084376 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VZTAH BODU MRZNUTÍ K OSTATNÍM SLOŽKÁM MLÉKA A JEHO ZMĚNY VLIVEM LAKTACE U DOJNIC ČESKÉHO STRAKATÉHO A HOLŠTÝNSKÉHO PLEMENE SKOTU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    S cílem kvantifikovat vztah bodu mrznutí mléka (BMM) k dalším složkám mléka a jeho ovlivnění plemenem, pořadím a stadiem laktace jsme vyhodnotili celkem 328 individuálních mléka od dojnic českého strakatého plemene (137) a holštýnského plemene (191). Nejvyšší korelační koeficienty k BMM u celého souboru byly zjištěny u obsahu laktózy (r = 0,600) a tps (r = 0,523). Nižší korelační koeficienty byly zaznamenány u obsahu tuku (r = 0,235), obsahu bílkovin (r = 0,260) a u obsahu močoviny (r = 0,256). U holštýnského plemene byly hodnoty těchto koeficientů výrazně nižší než u českého strakatého plemene. Pořadí laktace, stadium laktace a počet SB vykazovaly zanedbatelné korelační koeficienty k BMM. Průměrná hodnota BMM celého souboru byla --0,534 °C. Plemeno mělo vysoce statisticky průkazný vliv (P<0,01) na BMM (+0,006 °C u plemene C). Pořadí laktace nemělo na BMM průkazný vliv (maximální rozdíl mezi laktacemi činil 0,008 °C). Také u stadia laktace jsme neshledali průkazný vliv na BMM. Na zák

  • Název v anglickém jazyce

    The relationship between freezing point of milk and milk components and its changes during lactation in Czech Pied and Holstein cows.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to describe the relationship between FPM and milk components and the impact of breed, number and phase of lactation on FPM. We analysed 328 milk samples in total, out of which 137 samples were of Czech Pied cows and 191 samples of Holstein cows. The effect of number and phase of lactation was evaluated for both breeds together. The greatest coefficients of correlation in total were found between FPM and lactose content (r = 0.600) and solids non fat (r = 0.523). Lower coefficients of correlation were found between FPM and milk fat content (r = 0.235), milk protein content (r = 0.260) and urea concentration (r = 0,256). These coefficients were considerably lower in Holstein cows than in Czech Pied cows. The coefficients of correlation between FPM and number and phase of lactation and somatic cells count were insignificant. The total mean value of FPM was --0.534 °C. Breed statistically significantly (P<0.01) affected FPM (+0.006 °C in C breed) and milk fat

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae mendelianae brunensis

  • ISBN

    1211-8516

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    63-70

  • Název nakladatele

    Ediční středisko MZLU v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku