Stanovení aktivity enzymu superoxiddismutázy v zrnu a sladu ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00084425" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00084425 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení aktivity enzymu superoxiddismutázy v zrnu a sladu ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy (SOD) v zrnu ječmene a identických sladech. Pro modifikaci stanovení jsme použili sety Ransod od firmy Randox, které jsou určeny pro analýzu tohoto enzymu ve vzorku krve. Tatomodifikovaná metodika je podstatně rychlejší a umožňuje diferencovat zrno i slad jarního ječmene podle původu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD sevyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu. V zrnu i ve sladu měly shodně nejvyšší aktivitu SOD linie Wabet x Washonubet (v zrnu 104,93 a sladu 152,42 U/g sušiny) a odrůda Annabell (104,65 a 147,21 U/g sušiny), zatímco nejnižší aktivitu jsme zjistili u linie KM 1910 (73,15 a 88,16 U/g sušiny) a odrůdy Tolar (74,34 a 96,44 U/g sušiny).
Název v anglickém jazyce
Analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in grain and malt of barley
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was modification of superoxidedismutase (SOD) enzyme activity analysis in barley grain and identical malts. The Ransod sets from company Randox were used for enzyme determination in blood samples. This method is considerably faster and make possible to differentiate grains and malts of spring barley according their origin. SOD is classified as nature antioxidants and enzyme plays a significant role at detoxication of products of molecular oxygen degradation. The largest rate of SOD occurs in embryo of barley grain. Its presence in barley grain and malt thus inhibits rancidity of grain during storage and undesirable beer flavour. The line Wb x Wsnb (in grain-104,93 and malt 152,42 U/g dry matter) and the variety Annabell (104,65 a 147,21 U/g dry matter) had the highest activity of SOD in grain and malt of barley while the lowest activity was measured in the line KM 1910 (73,15 a 88,16 U/g dry matter) and variety Tolar (74,34 a 96,44 U/g dry matter).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet´05 Agro
ISBN
80-7157-905-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
19-19
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU Brno
Datum konání akce
29. 11. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—