Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chléb náš vezdejší

Popis výsledku

Sledovali jsme souvislost kvality pšeničného pečiva s vitalitou obilek, z nichž byla vyrobena mouka, použitá pro pečivo. Vitalita byla charakterizovaná jako schopnost vyklíčit i za stresových podmínek (chladno, sucho). Po urychleném stárnutí obilek jsmezískali vzorky různých odrůd různé provenience, jak ve vitální variantě, tak v málo vitální. Pečivo z obou těchto variant se významně nelišilo v objemu pečiva, což je vlastnost obecně považovaná za souborný ukazatel kvality.

Klíčová slova

accelerated ageingbread qualityseed vitalitywheat

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chléb náš vezdejší

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledovali jsme souvislost kvality pšeničného pečiva s vitalitou obilek, z nichž byla vyrobena mouka, použitá pro pečivo. Vitalita byla charakterizovaná jako schopnost vyklíčit i za stresových podmínek (chladno, sucho). Po urychleném stárnutí obilek jsmezískali vzorky různých odrůd různé provenience, jak ve vitální variantě, tak v málo vitální. Pečivo z obou těchto variant se významně nelišilo v objemu pečiva, což je vlastnost obecně považovaná za souborný ukazatel kvality.

  • Název v anglickém jazyce

    Daily bread give us

  • Popis výsledku anglicky

    We evaluated the relation between quality of wheat bread and vitality of grains, from which was produced flour, used for the bread. The vitality was characterized by germination under water and temperature stress. After accelerated ageing of the grain wehad samples of different varieties of different provenance, in vital and non-vital variant. The bread from the both variants did not differ significantly in bread volume, what is character generally accepted as complex character of quality.

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vesmír

  • ISSN

    0042-4544

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    84

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    580-581

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2005