Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VLIV PŘÍDAVKU BAKTERIÁLNÍHO INOKULANTU NA FERMENTAČNÍ PROCES LABORATORNÍCH SILÁŽÍ Z POŠROTOVANÝCH OLISTĚNÝCH PALIC KUKUŘICE

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00086653" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00086653 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VLIV PŘÍDAVKU BAKTERIÁLNÍHO INOKULANTU NA FERMENTAČNÍ PROCES LABORATORNÍCH SILÁŽÍ Z POŠROTOVANÝCH OLISTĚNÝCH PALIC KUKUŘICE

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit vliv bakteriálních inokulantů na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží z mechanicky upravených kukuřičných palic s listeny a porovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Bakteriální inokulanty byly homogenně aplikovány vdoporučené koncentraci. Inokulant "A" obsahoval jako účinnou složku Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121) a Enterococcus faecium (NCIMB 30122). Inokulant "B obsahoval jako účinnou složku (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillu brevis, Lactobacillus buchneri, Pediococcus pentosaceus (acidilactici). Přídavek inokulantu "B" vedl v prvním modelovém pokusu (hybrid Santiago) ke statisticky významnému (P<0,01) zvýšení produkce kyseliny mléčné, octové, sumy všech kvasných kyselin a k významné redukci tvorby etanolu ve srovnání s kontrolní siláží. Hodnota pH u pokusných siláží byla srovnatelná nebo vyšší (P<0,01) než u kontrolní siláže. V pokusných silážích s hybridem Pedro byl zjištěn lepší efekt při inokulaci adtitivem

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of bacterial inoculant supplementation on the fermentation process of crushed maize ears in laboratory silos.

  • Popis výsledku anglicky

    In our experiment was measured the effect of bacterial inoculant on the quality fermentation process of model silages from crushed maize ears and compared with the untreated control silage. The bacterial inoculant was applied homogeneously according to advised dose. The inoculant ,,A" contained Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121) and Enterococcus faecium (NCIMB 30122). The inoculant ,,B" contained (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus buchneri, Pediococcus pentosaceus). The addition of inoculant ,,B" in first experiment (hybrid Santiago) brought statistically significant (P<0.01) increase of lactic acid, acetic acid, sum of acids amount fermentation acids and ethanol in amount comparing with a controlsilage. The pH value of experiment silage was similar or higher (P<0.01) as a control silage. In an experimental silage with hybrid Pedro was found out better effect with ,,A" additive, it was demonstrated by significant (P<0.01) increase

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    33-42

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus