VLIV PŘÍDAVKU BAKTERIÁLNÍHO INOKULANTU NA FERMENTAČNÍ PROCES LABORATORNÍCH SILÁŽÍ Z POŠROTOVANÝCH OLISTĚNÝCH PALIC KUKUŘICE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00086653" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00086653 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV PŘÍDAVKU BAKTERIÁLNÍHO INOKULANTU NA FERMENTAČNÍ PROCES LABORATORNÍCH SILÁŽÍ Z POŠROTOVANÝCH OLISTĚNÝCH PALIC KUKUŘICE
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vliv bakteriálních inokulantů na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží z mechanicky upravených kukuřičných palic s listeny a porovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Bakteriální inokulanty byly homogenně aplikovány vdoporučené koncentraci. Inokulant "A" obsahoval jako účinnou složku Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121) a Enterococcus faecium (NCIMB 30122). Inokulant "B obsahoval jako účinnou složku (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillu brevis, Lactobacillus buchneri, Pediococcus pentosaceus (acidilactici). Přídavek inokulantu "B" vedl v prvním modelovém pokusu (hybrid Santiago) ke statisticky významnému (P<0,01) zvýšení produkce kyseliny mléčné, octové, sumy všech kvasných kyselin a k významné redukci tvorby etanolu ve srovnání s kontrolní siláží. Hodnota pH u pokusných siláží byla srovnatelná nebo vyšší (P<0,01) než u kontrolní siláže. V pokusných silážích s hybridem Pedro byl zjištěn lepší efekt při inokulaci adtitivem
Název v anglickém jazyce
The effect of bacterial inoculant supplementation on the fermentation process of crushed maize ears in laboratory silos.
Popis výsledku anglicky
In our experiment was measured the effect of bacterial inoculant on the quality fermentation process of model silages from crushed maize ears and compared with the untreated control silage. The bacterial inoculant was applied homogeneously according to advised dose. The inoculant ,,A" contained Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121) and Enterococcus faecium (NCIMB 30122). The inoculant ,,B" contained (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus buchneri, Pediococcus pentosaceus). The addition of inoculant ,,B" in first experiment (hybrid Santiago) brought statistically significant (P<0.01) increase of lactic acid, acetic acid, sum of acids amount fermentation acids and ethanol in amount comparing with a controlsilage. The pH value of experiment silage was similar or higher (P<0.01) as a control silage. In an experimental silage with hybrid Pedro was found out better effect with ,,A" additive, it was demonstrated by significant (P<0.01) increase
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
33-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—