Vliv směsi organických kyselin a mikrobiálního inokulantu na fermentační proces laboratorních siláží z mačkaného vlhkého zrna kukuřice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00056845" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00056845 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv směsi organických kyselin a mikrobiálního inokulantu na fermentační proces laboratorních siláží z mačkaného vlhkého zrna kukuřice
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu s mačkaným vlhkým zrnem kukuřice byl sledován konzervační efekt chemického a biologického aditiva na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží a porovnán s neošetřenou kontrolní siláží. Chemický prostředek (A) na bázi směsi organických kyselin byl homogenně aplikován v dávce 3,5 l.t-1. Vodorozpustný inokulant (B) obsahoval jako účinnou složku Propionibacterium shermanii JS a Lactobacillus casei LC-705) byl aplikován v dávce 20 g/15 t silážovaného materiálu. Při konzervaci chemickým prostředkem došlo ke statisticky významnému (P<0,01) snížení tvorby kyseliny mléčné (z 23,42 g/kg sušiny u kontroly na 15,17 g/kg sušiny) a celkového obsahu fermentačních kyselin v silážích. Současně byl v podmínkách pokusu analyzován průkazně (P<0,01) nejvyšší množství kyseliny octové a etanolu. Použitá koncentrace chemického přípravku podmínkách tohoto poklusu nedostatečně inhibovala nežádoucí mikroflóru a výsledná konzervace byla zřejmě způsobena pouze razantním snížením pH. V inokulovaných
Název v anglickém jazyce
The effect of organic acid mixture and bacterial inoculant on fermentation in laboratory silos of climper high moisture maize grain corn.
Popis výsledku anglicky
In the experiment, the effect of chemical (A) and biological (B) additiva on the fermentation quality of climper high moisture maize grain corn was examined, compared with the untreated control (K). The chemical means contained propionic, formic and benzoic acids and ammonium formate as effective substances. As effective substances of bacterial water--soluble inoculants, selected were bacterial strains of Propionibacterium shermanii JS and Lactobacillus casei LC-705. Both conservative preservatives wereadded equally to the ensilaged material. The addition of chemical additivum under conditions of our experiment increased statistically significantly (P<0.01) the contents of acetic acid (7.66 + 0.95 g/kg DM), ethanol (11.22 + 0.65 g/kg DM) and pH values(4.33 + 0.02) in experimental silages. Simultaneously, a statistically significant (P<0.01) inhibition of lactic acid formation (15.17 + 2.75 g/kg DM) and of total content of all fermentation acids (22.33 + 2.38 g/kg DM) occurred. The ba
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
107-116
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—