Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv směsi organických kyselin a mikrobiálního inokulantu na fermentační proces laboratorních siláží z mačkaného vlhkého zrna kukuřice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00056845" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00056845 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv směsi organických kyselin a mikrobiálního inokulantu na fermentační proces laboratorních siláží z mačkaného vlhkého zrna kukuřice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V pokusu s mačkaným vlhkým zrnem kukuřice byl sledován konzervační efekt chemického a biologického aditiva na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží a porovnán s neošetřenou kontrolní siláží. Chemický prostředek (A) na bázi směsi organických kyselin byl homogenně aplikován v dávce 3,5 l.t-1. Vodorozpustný inokulant (B) obsahoval jako účinnou složku Propionibacterium shermanii JS a Lactobacillus casei LC-705) byl aplikován v dávce 20 g/15 t silážovaného materiálu. Při konzervaci chemickým prostředkem došlo ke statisticky významnému (P<0,01) snížení tvorby kyseliny mléčné (z 23,42 g/kg sušiny u kontroly na 15,17 g/kg sušiny) a celkového obsahu fermentačních kyselin v silážích. Současně byl v podmínkách pokusu analyzován průkazně (P<0,01) nejvyšší množství kyseliny octové a etanolu. Použitá koncentrace chemického přípravku podmínkách tohoto poklusu nedostatečně inhibovala nežádoucí mikroflóru a výsledná konzervace byla zřejmě způsobena pouze razantním snížením pH. V inokulovaných

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of organic acid mixture and bacterial inoculant on fermentation in laboratory silos of climper high moisture maize grain corn.

  • Popis výsledku anglicky

    In the experiment, the effect of chemical (A) and biological (B) additiva on the fermentation quality of climper high moisture maize grain corn was examined, compared with the untreated control (K). The chemical means contained propionic, formic and benzoic acids and ammonium formate as effective substances. As effective substances of bacterial water--soluble inoculants, selected were bacterial strains of Propionibacterium shermanii JS and Lactobacillus casei LC-705. Both conservative preservatives wereadded equally to the ensilaged material. The addition of chemical additivum under conditions of our experiment increased statistically significantly (P<0.01) the contents of acetic acid (7.66 + 0.95 g/kg DM), ethanol (11.22 + 0.65 g/kg DM) and pH values(4.33 + 0.02) in experimental silages. Simultaneously, a statistically significant (P<0.01) inhibition of lactic acid formation (15.17 + 2.75 g/kg DM) and of total content of all fermentation acids (22.33 + 2.38 g/kg DM) occurred. The ba

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    107-116

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus