Vliv pěstitelského prostředí na obsah, výnos a složení silice koriandru setého (Coriandrum sativum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00087353" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00087353 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of cultivation environment to the contents, yield and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil
Popis výsledku v původním jazyce
The influence of cultivation environment to the contents, yield and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil. Abstract: Coriander has been cultivated for fruits (achenes) that contain essential oils. Essential oils are created in secretion ducts (vittae). Main compounds of coriander essential oil are linalool (60 -- 80 %), a-pinene (3 -- 10 %), geraniol (0,5 -- 5 %), g-terpinene (1 -- 7,5 %), limonene (1 -- 6,5 %), camphor (2,5 -- 10 %) etc. [1]. Due to the fruit size we discern two coriander forms: Coriandrum sativum L. var vulgare ALEF with the essential oil content 0,1 -- 0,35 % and a variety Coriandrum sativum L. var microcarpum DC with essential oil content 0,8 -- 1,8 %. The smaller fruits variety is cultivated more often, because of higher essential oil yield [2]. The essential oil content can vary according to geological and genetic factors [3]. Essential oil composition plasticity under various conditions is less known in Apiaceae. According to [4] chemica
Název v anglickém jazyce
The influence of cultivation environment to the contents, yield and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil
Popis výsledku anglicky
The influence of cultivation environment to the contents, yield and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil. Abstract: Coriander has been cultivated for fruits (achenes) that contain essential oils. Essential oils are created in secretion ducts (vittae). Main compounds of coriander essential oil are linalool (60 -- 80 %), a-pinene (3 -- 10 %), geraniol (0,5 -- 5 %), g-terpinene (1 -- 7,5 %), limonene (1 -- 6,5 %), camphor (2,5 -- 10 %) etc. [1]. Due to the fruit size we discern two coriander forms: Coriandrum sativum L. var vulgare ALEF with the essential oil content 0,1 -- 0,35 % and a variety Coriandrum sativum L. var microcarpum DC with essential oil content 0,8 -- 1,8 %. The smaller fruits variety is cultivated more often, because of higher essential oil yield [2]. The essential oil content can vary according to geological and genetic factors [3]. Essential oil composition plasticity under various conditions is less known in Apiaceae. According to [4] chemica
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0129" target="_blank" >QD0129: Inovace technologií vybraných léčivých, aromatických a kořeninových rostlin s ohledem na obsahové látky a jejich využitelnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Herba polonica
ISSN
0018-0599
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
102-103
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—