Vhodnost tritikale k výrobě bioethanolu při použití technických enzymů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00098585" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00098585 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vhodnost tritikale k výrobě bioethanolu při použití technických enzymů
Popis výsledku v původním jazyce
Byly hodnoceny dosažené výsledky alkoholové výtěžnosti u 4 odrůd tritikale, pěstovaných na 4 různých lokalitách v letech 2003 -- 2005. V laboratorních zkouškách byly na zcukření škrobu použity technické enzymy Termamyl SC a SAN Extra L. Dosažené alkoholové výtěžky se pohybovaly v rozmezí 37 -- 46 la vzhledem k různým odrůdám, stanovištím a ročníkům. Rozhodujícím faktorem byl obsah škrobu v zrně. Podle průměrných hodnot dosáhla nejvyšších výtěžků bioethanolu odrůda Modus (41.19 la) a Presto, jako stanoviště byly příznivé Hradec n/Svitavou (41.68 la) a Krásné Údolí, nejpříznivější byl rok 2005 (41.48 la). Výsledky ovlivnily jak genetické vlastnosti odrůdy, půdní podmínky, tak zejména průběh povětrnosti usměrňující zejména obsah škrobu. Podle regresní analýzy je pozitivní vztah výtěžku bioethanolu k obsahu škrobu a negativní k obsahu bílkovin v zrně. Použitá kvasná zkouška se prokázala jako vhodné kritérium pro komplexní posouzení vhodnosti suroviny pro lihovarské využití.
Název v anglickém jazyce
Usability of triticale into bioethanol producing through the use of technical enzymes.
Popis výsledku anglicky
The aim of this contribution is to be able to used triticale in distilling industry. Four triticale varieties were grown during 2003 -- 2005. Trials were situated in four different locations of the Czech Republic -- Staňkov, Hradec nad Svitavou Krásné údolí and Libějovice. There were used varieties Kolor, Presto, Modus and Disko. The alcoholic yield, protein content and starch content were determined. The technical enzymes Termamyl SC and SAN Extra L. were used into laboratory fermenting tests for saccharification starch. Reached alcoholic yields move between 37 -- 46 la. The highest alcoholic yield (average three years and four locations) was estimated by variety Modus (41.19 la/100 kg. in dry matter), the lowest variety Kolor (40.08 la/100 kg in drymatter). The location Hradec n/Svitavou (41.68 la) and Krásné Údolí were favourable, the year 2005 (41.48 la) was the most positive. The highest starch content is into positive correlation with alcoholic yield and negative with protein co
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIV
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
23-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—