Stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy pomocí Soupravy Ransod v rostlinném materiálu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107076" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107076 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/07:#0000487
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy pomocí Soupravy Ransod v rostlinném materiálu
Popis výsledku v původním jazyce
Enzym superoxiddismutasa (SOD, E.C. 1.15.1.1) patří mezi nejdůležitější enzymové scavengery. SOD katalyzuje reakci, při které vychytává superoxidový radikál a vyvolává vznik kyslíku a peroxidu vodíku. Součástí struktury SOD je kofaktor v podobě kovu (Cu2+Zn2+, Fe2+, Mn2+), a proto se enzym vyskytuje ve třech podobách CuZnSOD, FeSOD a MnSOD. Cílem této práce byla aplikace soupravy Ransod, která je určena pro stanovení aktivity SOD v krvi, na vzorky zrna jarního ječmene. Princip metody je založen na využití xanthinu a xanthinoxidasy tvořící superoxidový radikál, který reaguje s tetrazoliovou solí na červenězbarvený formazán. Aktivita SOD je měřena stupněm inhibice této reakce, ke které dochází při teplotě 37°C a absorbanci 505 nm. Kalibrační graf byl lineární s průměrným koeficientem determinace 0,991 plus minus 0,002. Aktivita enzymu SOD kontrolního vzorku Krona x Kompakt byla (108,24 plus minus 1,61) U/g sušiny. Statisticky významně vyšší aktivita byla zjištěna u pěti odrůd a linií, ve
Název v anglickém jazyce
Analytical determination of superoxide dismutase enzyme by using Ransod set in plant's material
Popis výsledku anglicky
The activity of superoxide dismutase (SOD; EC 1.15.1.1) in several barley grain samples was measured using a diagnostic Ransod set, which is utilized for determination of SOD in blood. The determination of SOD activity is based on inhibition of the reaction of xanthine and xanthine oxidase with a tetrazolium salt and measurement of absorbance of the produced formazane at 505 nm and 37 °C. The calibration curve was linear. The SOD activity of a Krona x Kompakt sample was (108.2+-1.6) U/g dry matter. A significantly higher antioxidant activity was found in several samples, which are recommended for production of malt or food and fodder. The determination of SOD activity in barley and malt using the Ranson set is simple and reliable.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
504-508
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—