Produkční potenciál celých rostlin vybraných odrůd lupin -- aminokyseliny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108324" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108324 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkční potenciál celých rostlin vybraných odrůd lupin -- aminokyseliny
Popis výsledku v původním jazyce
U 6 odrůd Lupinus angustifolius, Lupinus luteus and Lupinus albus byla stanovena produkce dusíkatých látek a aminokyselin v zelené hmotě 30 rostlin ve fázi počátku tvorby lusků. V rámci hodnocených aminokyselin (valin, leucin, isoleucin, threonin, methionin, lysin, arginin, histidin, fenylalanin, tyrosin, glycin, alanin, serin, kyselina asparagová, kyselina glutamová a prolin) byla jako standard zvolena odrůda Sonet u které byla stanovena nejvyšší produkce sušiny (= 100 %). Produkční účinek dalších hodnocených odrůd se pak pohyboval v rozmezí 52,70 - 76,71 % u odrůdy Amiga, 39,72 % - 66,34 % u odrůdy Boruta, 49,10 -- 57,58 % u odrůdy Prima, 35,22 -- 63,54 % u odrůdy Juno a 32,00 -- 50,48 % u odrůdy Mister. U odrůd Juno a Prima byla stanovena nadprůměrná produkce metioninu, která dosahovala ve srovnání s odrůdou Sonet 93,10 a 82,76 %.
Název v anglickém jazyce
Production potential of whole plants of chosen lupine varieties - amino acids
Popis výsledku anglicky
Production of crude protein and amino acids were determined in green plant mass of six varieties of Lupinus angustifolius, Lupinus luteus and Lupinus albus at the beginning of hull formation. Thirty plants of each variety were analyzed. In terms of evaluated amino acids (valine, leucine, isoleucine, threonine, methionine, lysine, arginine, histidine, phenylalanine, tyrosine, glycine, alanine, serine, aspartic acid, glutamic acid and proline) variety Sonet was chosen as standard variety because the highest production of dry matter was found there = 100%). Production efficiencies of others evaluated varieties were in the range form 52.70 to 76.71% in variety Amiga, from 39.72% to 66.34% in variety Boruta, from 49.10 to 57.58% in variety Prima, from 35.22to 63.54 % in variety Juno and from 32.00 to 50.48% in variety Mister. In varieties Juno and Prima above-average productions of methionine were found and they reached 93.10 and 82.76% in comparison with variety Sonet.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
192-195
Název nakladatele
—
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—