Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkční potenciál celých rostlin vybraných odrůd lupin -- aminokyseliny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108324" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108324 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkční potenciál celých rostlin vybraných odrůd lupin -- aminokyseliny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U 6 odrůd Lupinus angustifolius, Lupinus luteus and Lupinus albus byla stanovena produkce dusíkatých látek a aminokyselin v zelené hmotě 30 rostlin ve fázi počátku tvorby lusků. V rámci hodnocených aminokyselin (valin, leucin, isoleucin, threonin, methionin, lysin, arginin, histidin, fenylalanin, tyrosin, glycin, alanin, serin, kyselina asparagová, kyselina glutamová a prolin) byla jako standard zvolena odrůda Sonet u které byla stanovena nejvyšší produkce sušiny (= 100 %). Produkční účinek dalších hodnocených odrůd se pak pohyboval v rozmezí 52,70 - 76,71 % u odrůdy Amiga, 39,72 % - 66,34 % u odrůdy Boruta, 49,10 -- 57,58 % u odrůdy Prima, 35,22 -- 63,54 % u odrůdy Juno a 32,00 -- 50,48 % u odrůdy Mister. U odrůd Juno a Prima byla stanovena nadprůměrná produkce metioninu, která dosahovala ve srovnání s odrůdou Sonet 93,10 a 82,76 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Production potential of whole plants of chosen lupine varieties - amino acids

  • Popis výsledku anglicky

    Production of crude protein and amino acids were determined in green plant mass of six varieties of Lupinus angustifolius, Lupinus luteus and Lupinus albus at the beginning of hull formation. Thirty plants of each variety were analyzed. In terms of evaluated amino acids (valine, leucine, isoleucine, threonine, methionine, lysine, arginine, histidine, phenylalanine, tyrosine, glycine, alanine, serine, aspartic acid, glutamic acid and proline) variety Sonet was chosen as standard variety because the highest production of dry matter was found there = 100%). Production efficiencies of others evaluated varieties were in the range form 52.70 to 76.71% in variety Amiga, from 39.72% to 66.34% in variety Boruta, from 49.10 to 57.58% in variety Prima, from 35.22to 63.54 % in variety Juno and from 32.00 to 50.48% in variety Mister. In varieties Juno and Prima above-average productions of methionine were found and they reached 93.10 and 82.76% in comparison with variety Sonet.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    192-195

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku