Porovnání aminokyselinového složení u vybraných odrůd lupin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870482" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870482 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání aminokyselinového složení u vybraných odrůd lupin
Popis výsledku v původním jazyce
Ve studii byl srovnáván obsah aminokyselin v semenech lupiny tří druhů - Lupinus albus, Lupinus angustifolius a Lupinus luteus. Sedmnáct odrůd těchto druhů bylo vybráno k analýze: Lupinus albus 7 druhů (Amiga, Butan, Dieta, LAL 1, Oležka, Prima a W), Lupinus angustifolius 7 odrůd (RPSN 82, Boregine, Boruta, Karo, Probor, Rose a Sonet ), Lupinus luteus 3 odrůdy (Bornal, Juno a Wodjil), resp. Zjistili jsme obsah dusíkatých látek celého semena v sušině. Další částí studie bylo stanovení šestnácti základních aminokyselin (kyselina asparagová, threonin, serin, kyselina glutamová, prolin, glycin, alanin, valin, methionin, isoleucin, leucin, tyrosin, fenylalanin, histidin, lysin a arginin). Byl hodnocen obsah aminokyselin (g/kg) v dusíkatých látkách každé odrůdy . Vysoce významný rozdíl (P ? 0,01) mezi druhy byl zjištěn v obsahu kyseliny asparagové, leucinu, tyrosinu, histidinu a lysinu.
Název v anglickém jazyce
Comparison of amino acids content in lupin varieties
Popis výsledku anglicky
In the study were compared contents of amino acids in lupin seeds of three species - Lupinus albus, Lupinus angustifolius, Lupinus luteus. Seventeen varieties of these species were chosen for analysis: Lupinus albus 7 varieties (Amiga, Butan, Dieta, LAL1, Oležka, Prima and Watt), Lupinus angustifolius 7 varieties (APR 82, Boregine, Boruta, Karo, Probor, Rose and Sonet), Lupinus luteus 3 varieties (Bornal, Juno and Wodjil), respectively. We determined content of crude protein of whole seed on dry matterbase. Next part of the study was determining of sixteen basic amino acids (aspartic acid, threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine, alanine, valine, methionine, isoleucine, leucine, tyrosine, phenylalanine, histidine, lysine and arginine). Thecontent of amino-acids (g/kg) in nitrogen substances of each variety was evaluated. Highly significant difference (P ? 0.01) was observed in the content of aspartic acid, leucine, tyrosine, histidine and lysine among species.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-010-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
66-68
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 6. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—