Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání aminokyselinového složení u vybraných odrůd lupin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870482" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870482 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání aminokyselinového složení u vybraných odrůd lupin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve studii byl srovnáván obsah aminokyselin v semenech lupiny tří druhů - Lupinus albus, Lupinus angustifolius a Lupinus luteus. Sedmnáct odrůd těchto druhů bylo vybráno k analýze: Lupinus albus 7 druhů (Amiga, Butan, Dieta, LAL 1, Oležka, Prima a W), Lupinus angustifolius 7 odrůd (RPSN 82, Boregine, Boruta, Karo, Probor, Rose a Sonet ), Lupinus luteus 3 odrůdy (Bornal, Juno a Wodjil), resp. Zjistili jsme obsah dusíkatých látek celého semena v sušině. Další částí studie bylo stanovení šestnácti základních aminokyselin (kyselina asparagová, threonin, serin, kyselina glutamová, prolin, glycin, alanin, valin, methionin, isoleucin, leucin, tyrosin, fenylalanin, histidin, lysin a arginin). Byl hodnocen obsah aminokyselin (g/kg) v dusíkatých látkách každé odrůdy . Vysoce významný rozdíl (P ? 0,01) mezi druhy byl zjištěn v obsahu kyseliny asparagové, leucinu, tyrosinu, histidinu a lysinu.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of amino acids content in lupin varieties

  • Popis výsledku anglicky

    In the study were compared contents of amino acids in lupin seeds of three species - Lupinus albus, Lupinus angustifolius, Lupinus luteus. Seventeen varieties of these species were chosen for analysis: Lupinus albus 7 varieties (Amiga, Butan, Dieta, LAL1, Oležka, Prima and Watt), Lupinus angustifolius 7 varieties (APR 82, Boregine, Boruta, Karo, Probor, Rose and Sonet), Lupinus luteus 3 varieties (Bornal, Juno and Wodjil), respectively. We determined content of crude protein of whole seed on dry matterbase. Next part of the study was determining of sixteen basic amino acids (aspartic acid, threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine, alanine, valine, methionine, isoleucine, leucine, tyrosine, phenylalanine, histidine, lysine and arginine). Thecontent of amino-acids (g/kg) in nitrogen substances of each variety was evaluated. Highly significant difference (P ? 0.01) was observed in the content of aspartic acid, leucine, tyrosine, histidine and lysine among species.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-010-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    66-68

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 6. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku