Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání dvou metod odstraňování 137-Cs z masa kance divokého (Sus scrofa).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00112973" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00112973 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of two methods of removal of 137-Cs from meat of wild boar (Sus scrofa)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The 137-Cs contaminated leg meat (103 Bq/kg) of the wild boar was treated by warm-pressure boiling in NaCl solution, and by dry salting and brining. The 15-minute thermal pressure treatment of the contaminated meat reduced the initial radio-caesium activity concentration by 75 % on average. Mere dry salting did not reduce the 137-Cs activity concentration sufficiently, only 12 to 18 %. The activity was, however, reduced by more than 75 % by followed double renewal of the brine. Brining is more suitablemethod for reducing the radiocaesium content in contaminated boar meat because belongs to the less energy and technology-demanding methods.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of two methods of removal of 137-Cs from meat of wild boar (Sus scrofa)

  • Popis výsledku anglicky

    The 137-Cs contaminated leg meat (103 Bq/kg) of the wild boar was treated by warm-pressure boiling in NaCl solution, and by dry salting and brining. The 15-minute thermal pressure treatment of the contaminated meat reduced the initial radio-caesium activity concentration by 75 % on average. Mere dry salting did not reduce the 137-Cs activity concentration sufficiently, only 12 to 18 %. The activity was, however, reduced by more than 75 % by followed double renewal of the brine. Brining is more suitablemethod for reducing the radiocaesium content in contaminated boar meat because belongs to the less energy and technology-demanding methods.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    DL - Jaderné odpady, radioaktivní znečištění a kontrola

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXVIIth Annual Meeting of ESNA (European society for new methods in agricultural research)

  • ISBN

    5-9530-0159-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    29-30

  • Název nakladatele

    Joint Institute for Nuclear Research

  • Místo vydání

    Dubna, Russia

  • Místo konání akce

    Dubna

  • Datum konání akce

    10. 10. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku